Išbandykite kitokį kugelį: nustebins patiekalo lengvumas, netikėti ingredientai ir kaina

2023 m. liepos 28 d. 13:05
Užkietėję kugelio mėgėjai neleis sumeluoti, kad nepaisant puikaus patiekalo skonio, jis yra gana kaloringas ir sunkiai virškinamas. Taip yra dėl gausaus bulvių kiekio, naudojamo šiam patiekalui gaminti, o taip pat virškinimą apsunkinančių priedų – miltų, mėsos, manų ar spirgų.
Daugiau nuotraukų (3)
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė siūlo išbandyti kugelio alternatyvą, kurioje bulves papildo kitos sveikatai palankios ir nebrangios daržovės – cukinijos.
Meilė bulvėms kasmet auga
Bulvės, anot dietistės V. Kurpienės, lietuvių mityboje sutinkamos itin dažnai – jas naudoja ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą įvairiems patiekalams. Nors apie bulves galima išgirsti įvairių nuomonių, dietistė šios daržovės nedemonizuoja – priešingai, rekomenduoja vartoti, nes tinkamai paruoštos ir saikingai vartojamos bulvės yra vertingos.
„Šviežia bulvė – vertinga daržovė, joje yra įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Tai kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folinės rūgšties, yra karotino šaltinis. Tiesa, kiek tų naudingųjų savybių gausime, priklauso nuo apdorojimo būdo. Ką tik iškastas, šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupena, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums reikalingų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, – pažymi V. Kurpienė.
Kad bulvės ypač mėgstama lietuvių daržovė, pastebi ir prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
„Bulvės – perkamiausia daržovė mūsų prekybos tinkle, kuri sudaro net 30 proc. visų daržovių pardavimų. Be to, bulvės dar yra ir pati pigiausia daržovė. Bulvės dideliais kiekiais graibstomos ištisus metus, tačiau kaip ir kitas daržoves, pirkėjai labiausiai jas vertina šviežias, ypač – augintas Lietuvos ūkininkų“, – pirkėjų ištikimybę bulvėms komentuoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Kugelio mylėtojus nustebins bulvių ir cukinijų duetas
Vis dėlto, tiems, kuriems bulvės neatsiejamos nuo kugelio, dietistė pataria per daug nepiktnaudžiauti ir negalvoti, jog tradicinis bulvių plokštainis praturtina organizmą dideliais naudingųjų medžiagų kiekiais. V. Kurpienė siūlo išbandyti kiek lengvesnę šio kepinio versiją, papildant bulvių tarkius morkomis ir cukinijomis. Būtent pastarosios suteikia šiam patiekalui išskirtinumo, o valgant neapsunkina organizmo.
„Cukinijas į racioną rekomenduoju įtraukti dėl daugybės priežasčių. Jos pasižymi nedideliu organinių rūgščių kiekiu, todėl jos vertingos turint skrandžio ir žarnyno problemų. Ši daržovė gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reguliuoti skysčių kiekį organizme. Kuo tamsesnė cukinijos žievė – tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės. Skaniausios yra jaunos, neperaugusios daržovės“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.
Dietistės teigimu, cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti dailias kūno formas. Šios daržovės labai nekaloringos – vos 16 kcal /100 gramų (tame pačiame kiekyje bulvių – 72 kcal.), tad jas galima valgyti neribojant savęs.
Cukinijos valgomps tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Anot V. Kurpienės, šaltuoju metų periodu jos gali pakeisti agurką salotose, supjaustytos pagaliukais gali būti naudojamos užtepėlėms kabinti vietoje traškučių, itin skanūs ir nekaloringi yra ir cukinijų makaronai, t. y. cukinijos supjaustytos ilgais šiaudeliais. Taip pat tinka padažams, troškiniams, rauginimui, blynams ar net pyragams.
„Kalbant apie kugelį, cukinijos tikrai puikiai pakeičia dalį tarkių bulvių plokštainyje. Nors cukinija neturi išraiškingo skonio, ji puikiai „sugeria“ kitų produktų skonius, tad tinka eksperimentams virtuvėje, tik prieskonių berkite daugiau nei įprastai.
Kviečiu išbandyti naują „Cugelio“ receptą, pagardintą ypatingu padažu. Jei pastarojo nesinori, cukinija dera su česnakais, raudonėliais, bazilikais, čiobreliais, rozmarinais, rūkytos paprikos milteliais“, – pataria dietistė, pridurdama, jog naujoji kugelio versija vasarą gali būti kepama ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėse ar karšto oro gruzdintuvėje.
„Cugelis“ pagal V. Kurpienę
Reikės:
  • 2 morkų,
  • 2 cukinijų,
  • 2 bulvių,
  • 2 kiaušinių,
  • kietojo tarkuoto sūrio,
  • česnako pagal skonį,
  • druskos, pipirų, čiobrelių pagal skonį.
Proporcijas galite keisti pagal šaldytuvo turinį ir norus. Beje, atėjus rudens metui, vietoje morkų ar šalia jų puikiai tiks moliūgas.
Kaip gaminti
Bulves, morkas ir cukinijas sutarkuokite šiaudeliais arba burokine tarka. Sumaišykite ir įmuškite du kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, kietuoju sūriu ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite čiobreliais ir dar kelissyk viską išmaišykite. Supilkite tešlą į pasirinktą formą. Pašaukite iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35–40 min. Svarbu neperkepti, nes vietoje plokštainio gausis kepta košė. Stebėkite situaciją, nes kepimo laikas priklauso ir nuo orkaitės, kepimo formos bei patiekalo dydžio.
Patiekite kugelį su sočiuoju padažu. Jam sumaišykite graikinį jogurtą arba grietinę, varškę, keletą česnako skiltelių, smulkiai pjaustytą pomidorą, petražoles, krapus, druska ir pipirus. Jei valgys ir vaikai, petražoles ir krapus galima pateikti atskirai – įsibers tie, kas nori. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.