Jeigu blynelių ar įdarytų cukinijų jau atsivalgėte, o saldaus pyrago nesinori, visuomet gera idėja – apkepas. Drėgnas, lengvas, sotus ir kartu lengvai pagaminamas – vien tik daržovės, sūris, kiaušiniai ir grietinėlė.
O jeigu vis tik norisi mėsos, įmaišykite paskrudintos šoninės – bus tikrai skanu ir be to, gardžiai kvepės.
Tobulai paprastas, bet dėl to ne mažiau skanus.
Cukinijų apkepas su sūriu ir grietinėle
Reikės:
- 1 kg cukinijų, supjaustytų apskritimais
- nedidelio svogūno, supjaustyto plunksnelėmis
- 3 v. 6. alyvuogių aliejaus
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
- 200 ml riebios grietinėlės
- 2 didelių kiaušinių
- 100 g čederio sūrio (arba pakeiskite fermentiniu)
- 3 skiltelių česnako, susmulkintų
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio
- kapotų šviežių petražolių
- lydyto sviesto kepimo indui ištepti
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, suberkite cukinijas ir svogūnus, sumaišykite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei juodaisiais pipirais. Švelniai išmaišykite ir dėkite kepti į orkaitę.
Kepkite apie 30 minučių, kol cukinijos šiek tiek suminkštės ir išskirs skystį. Supilkite daržoves į kiaurasamtį. Kai pakankamai atvės, kad galėtumėte liesti rankomis, švelniai paspauskite popieriniais rankšluosčiais, kad pašalintumėte kuo daugiau drėgmės.
Dideliame dubenyje suplakite grietinėlę ir kiaušinius. Įmaišykite tarkuotą čederio ar fermentinį sūrį, trintas česnako skilteles, pusę kietojo sūrio (dalį palikite paviršiui apibarstyti), 2 šaukštus petražolių. Atsargiai įmaišykite cukinijas.
Viską sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą, apibarstykite likusiu sūriu.
Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių. Kepkite 35–40 minučių, kol viršus taps švelniai auksinės spalvos. Jeigu ruduoja per greit, pridenkite folijos lakštu.
Iškepus palikite 10 minučių pastovėti, tada patiekite.
Skanaus!