Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad Tėvo dienos proga pirkėjai nepraleidžia progos palepinti savo tėčius – parduotuvėse dairosi įvairių sūrių, gurmaniškų mėsos gaminių ir paskutinės minutės dovanų.
„Nors gėles tradiciškai siejame su Motinos diena, iš tiesų ir artėjant pirmajam birželio sekmadieniui išauga jų pardavimai. Tėčius pirkėjai sveikina dovanodami tiek skintas gėles, tiek vazonines – pavyzdžiui, pasodintą saulėgrąžą. Pernai pirkėjai noriai pirko ir specialų riboto leidimo tortą, skirtą šiai progai. Sulaukus pasisekimo, šiemet mūsų konditeriai ir vėl pagamino ypač šventiškai atrodantį šokoladinio kremo tortą, dekoruotą užrašu „Tėčiui“. Tikime, kad jis padės sukurti ypatingą nuotaiką šiai svarbiai progai“, – sako V. Budrienė.
Šventinė nuotaika Tėčio dienos proga dažnuose namuose užplūsta jau pačiame ryte – ypač malonus būdas pasveikinti vieną brangiausių žmonių gyvenime yra gardžių ir sočių pusryčių paruošimas.
Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pažymi, kad tradiciniai angliški pusryčiai – išties šventiški ne tik išvaizda. „Tai sotus, kaloringas ir daug energijos suteikiantis patiekalas. Šie pusryčiai nėra gera idėja 7 dienoms per savaitę, tačiau jei ieškote patiekalo, kuris ilgam nepaliks alkanų ir tikrai palepins gomurį – verta pagalvoti apie angliškus pusryčius. Juo labiau, kad keli patarimai kalorijų skaičių gali gerokai sumažinti“, – sako maisto ekspertė.
Kadaise pusryčius lydėdavo ir alus
Šio patiekalo istorija siekia dar XIII a., todėl tai vienas ilgiausiai Anglijos istorijoje gyvuojančių tradicinių patiekalų. Anuomet pusryčiai Anglijoje buvo laikomi svarbiausiu dienos valgymu, todėl jie turėjo būti labai sotūs ir maistingi. Visgi tokie pusryčiai dažnuose namuose buvo prabanga, todėl jais dažniau mėgavosi tik turtingieji, o paprasti žmonės valgė košę ir duoną.
Laikui bėgant angliškų pusryčių receptas šiek tiek kito. Pavyzdžiui, į salas iš Kinijos atėjo paprotys juos papildyti keptais pomidorais. O šoninė šalyje išpopuliarėjo XVIII a. pradžioje, kai iš Airijos buvo pradėtos importuoti kiaulės.
Įdomu ir tai, kad tokius sočius pusryčius anglai mėgdavo nuplauti ir alumi – nepaisant to, kad tai būdavo ankstyvas dienos metas. Dabar tokį variantą sutiksite retai – patys anglai dažniausiai siekia puodelio arbatos, kavos ar apelsinų sulčių.
Svarbiausi tradiciniai ingredientai
Per šimtus metų atsirado aibė angliškų pusryčių variantų. Savas tradicijas įvedė ir Jungtinei Karalystei priklausančios kitos tautos. Pavyzdžiui, škotai šių pusryčių neįsivaizduoja be hagio (kepto avies skrandžio su kruopomis ir subproduktais). Velse lėkštėje galite rasti ir jūržolių ar moliuskų.
„Visgi pagrindas visoje Britanijoje ir net Airijoje bus tas pats. Pusryčius turi sudaryti šoninė, kepti kiaušiniai, dešrelės, pupelės pomidorų padaže, grybai, pomidorai ir skrebučiai. Populiarus priedas būna bulvinis blynelis, kraujinė dešra arba juodasis pudingas“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Populiarėja sveikesnis variantas
Skaičiuojama, kad pilnų angliškų pusryčių lėkštė gali siekti net 1000 kcal. Dėl to ir patys anglai dažnai ieško būdų, kaip šį tradicinį patiekalą paruošti sveikiau. Daugelis ingredientų iš tiesų yra sveiki – kiaušiniai, grybai ir pomidorai yra puikus pusryčių pasirinkimas. Net šoninė nebus didelė nuodėmė, jeigu jausite saiką ir įsidėsite tik vieną ar dvi riekeles.
Daugiausia riebalų pridedama kepimo metu, todėl verta atsisakyti keptuvės ir kepti ant grotelių.
„Nors dažniausiai šoninę, dešreles namuose patogu kepti keptuvėje, penkiolikai minučių įjungę orkaitę sutaupysite ir laiko, ir sumažinsite riebalų kiekį. Taip pat pusryčiai sveikatai bus palankesni, jeigu vietoj kvietinių miltų sumuštinių duonos rinksitės ruginės duonos riekes, o kiaulienos dešreles pakeisite mažiau riebalų turinčiomis iš paukštienos“, – pataria V. Juodkazienė.
Paprastas ir greitas angliškų pusryčių ruošimas: 5 žingsniai
Nors atrodo, kad gausybė ingredientų privers virtuvėje praleisti daug laiko, iš tiesų gausius pusryčius galima paruošti per mažiau nei pusvalandį. Svarbiausia, pasak V. Juodkazienės, susidėlioti planą ir jo laikytis, kad visi produktai lėkštėje atsidurtų tuo pačiu metu.
4 porcijoms reikės:
- 4 kiaušinių
- 300 g grybų
- 2 pomidorų
- 80 g rūkytos šoninės
- 6 vnt. dešrelių
- 1 indelio pupelių pomidorų padaže
- šaukštelio raudonėlių
- šaukšto alyvuogių aliejaus
- sumuštinių duonos
- šviežių petražolių (papuošti)
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Ant kepimo skardos išdėliokite dešreles (jas galite įpjauti keliose vietose), šoninės riekeles ir per pusę perpjautus pomidorus – juos apibarstykite raudonėliais. Kepkite maždaug 15 minučių. Jeigu nenorite naudoti orkaitės, produktus dėkite į didesnę keptuvę ar viryklės.
2. Į nedidelį puodą supilkite pupeles pomidorų padaže ir palengva šildykite. Galite šiek tiek paskaninti raudonėliais. Laikykite uždengtas, kol paruošite kitas sudedamąsias pusryčių dalis.
3. Nuplaukite ir nusausinkite grybus, supjaustykite gabalėliais ir apkepkite šlakelyje alyvuogių aliejaus. Kol jie kepa, į skrudintuvą įdėkite duonos riekes. Grybams iškepus, išimkite iš keptuvės, galite šiek tiek pasūdyti.
4. Į tą pačią keptuvę muškite kiaušinį. Kepkite, kol baltymas apskrus, o trynys liks šiek tiek skystas.
5. Viskas! Į lėkštę dėkite šoninę, 2 dešreles, keptą kiaušinį, pomidoro puselę, po gerą šaukštą grybų ir pupelių. Papuoškite petražolių lapeliais ir patiekite su traškiais skrebučiais bei arbata, kava arba apelsinų sultimis.