Trapi tešla, saldžiai rūgštus įdaras – šis pyragas vertas vietos ir ant kasdienio, ir ant švenčių stalo.
Patiekite jį gerai atvėsintą – ir mėgaukitės.
Trapus pyragas su rabarbarais ir braškėmis
Tešlai reikės:
- 300 g miltų,
- 50 g miltelinio cukraus,
- 180 g sviesto,
- žiupsnio druskos,
- 1 v. š. grietinės,
- 2 kiaušinių trynių.
Įdarui reikės:
- 4–5 rabarbarų stiebų, supjaustytų
- 300 g braškių, supjaustytų
- 150 g cukraus
- 3 v. š. krakmolo
- vanilės ekstrakto
Taip pat reikės:
- sviesto kepimo formai ištepti
- kiaušinio trynio tešlai aptepti
Kaip gaminti
Tešlai sumaišykite tarkuotą šaltą sviestą su miltais ir kitais ingredientais. Palaikykite pusvalandį šaldytuve.
Du trečdalius tešlos iškočiokite, išklokite ja riebalais išteptą skardą, suformuokite kraštelius. Iš likusios tešlos išpjaustykite juosteles pyragui uždengti.
Pjaustytus rabarbarus apibarstykite 1–2 šaukštais cukraus ir palikite, kad išsiskirtų skysčiai. Nupilkite – saldžios sultys puikiai tiks gėrimui paruošti.
Sumaišykite rabarbarus su braškėmis, likusiu cukrumi, įmaišykite krakmolą ir vanilę. Šią masę dėkite ant pyrago pagrindo (jeigu vėl išsiskirs sulčių, palikite jas, nepilkite ant pagrindo).
Paviršių uždenkite juostelėmis.
Kiaušinio trynį išplakite su 2 v. š. vandens ar pieno ir aptepkite pyrago viršų. Jei norite, galite apibarstyti cukrumi.
Pyragą dėkite kepti į iš anksto įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę, kepkite 20 minučių, tuomet sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių. Uždenkite pyragą folija ir kepkite dar 15–25 minutes, kol gražiai paruduos.
Atvėsinkite ir patiekite.