Austriškas trupininis pyragas, vertas vietos ir ant imperatorių stalo

2023 m. gegužės 29 d. 17:59
Receptas
Nors Alpės labiau įsivaizduojamos kaip žiemos atostogų kurortas, net ir vasarą šis kraštas turi ką pasiūlyti: žaliuojančius slėnius, atgaivinančius ežerus ir, žinoma, įspūdingas kalnų panoramas.
Daugiau nuotraukų (2)
Pasiūlymų kupina ir regiono virtuvė: įvairiausi kumpiai ir dešrelės, sūrūs riestainiukai arba preceliai (vok. brecel), štrudelis ar garsusis, bet itin paslaptingas Zacherio tortas – tai tik dalis skonių, kuriais gali nustebinti Alpės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Pramogos ir skoniai – kiekvienam
Vidurio ir vakarų Europoje išsidėstęs žymiausias kalnų regionas keliautojus vilioja ištisus metus – čia pramogų randa ir slidinėtojai bei žygeiviai, ir trokštantys tiesiog ramaus poilsio nuostabios gamtos apsuptyje. Juos pasitinka ir kiekvieno gomurį pamaloninantys gastronominiai skanumynai.
Mėgstantieji slidinėti ar žygiuoti – tam reikia tikrai daug jėgų – vertina sočius patiekalus: kiaulienos dešreles, karką, kumpį, taip pat bulvinius blynus. Tikra Alpių kulinarijos žvaigždė – kiaulienos šnicelis.
Ramesnio poilsio mėgėjai vertina sūrių užkandžių įvairovę – sluoksniuotos tešlos lazdelės, riestainiukai, šaltai rūkytos dešrelės atsiduria dažno iškylautojo krepšyje.
Kaip pastebi „Lidl“ maisto ekspertai, Alpių regionas gali nustebinti visame pasaulyje gerai žinomais gardumynais, kuriuos gaubia be galo ilga istorija bei po devyniais užraktais saugomos paslaptys.
Skaičiuoja tūkstantmetę istoriją ir neša sėkmę
Ko gero, kiekvienas yra nors kartą gyvenime ragavęs precelių: didelių ir saldžių ar mažų bei sūrių. Įsimintinos formos, raitytas gardumynas pirmą kartą kulinarijos istorijoje pasirodė dar 610–aisiais metais, kai jų pirmtaką sukūrė vienuolis iš šiaurės Italijos. Tačiau preceliai itin išpopuliarėjo Vokietijoje, tam įtakos turėjo krikščioniškosios tradicijos.
Pagal įprastą receptą riestainius arba precelius sudaro tik miltai, vanduo ir druska. Jie būdavo valgomi Gavėnios metu – tai buvo pasninkui tinkamas patiekalas. Vėliau susiformavo nauja tradicija: Velykų rytą vaikai ieškojo paslėptų riestainių, o ne margučių, kaip daroma šiandien.
Vėlesniais laikotarpiais pietų Vokietijos kepėjai precelių receptą ištobulino, į jų tešlą įmaišydami naujų priedų. Taip atsirado riestainiai su aguonų sėklomis, taip pat ir saldesni – cinamono, meduolinės tešlos skonio – gardumynai. Naujo tipo užkandžiai tapo populiariais dalyje Vokietijos ir Šveicarijos, taip pat Austrijoje.
Buvo tikima, kad riestainiai neša sėkmę, juos įprastai dovanodavo per vestuves, nes kepinio forma primena surištą mazgą, o sutuoktiniai turėdavo jį kartu perlaužti. Tačiau net ir šiomis dienomis preceliai vis dar dovanojami linkint sėkmės, o dėl įvairiausių skonio variacijų jiems prognozuojamas visų jau mėgstamų kruasanų populiarumas.
Paslaptingasis desertas
Neatsiejama Austrijos vizitine kortele bei šalies kulinarijos pasididžiavimu laikomas Zacherio tortas (vok. Sacher-Torte). Lengvas ir purus biskvitas bei nepakartojamas šokolado skonis – tuometiniams aukšto rango diplomatams kurtu desertu dabar gali mėgautis kiekvienas. Tačiau pagaminti šį tortą – tikras iššūkis. Originalaus Zacherio torto paskanauti galima tik vienintelėje vietoje pasaulyje – Austrijos sostinėje Vienoje esančiame viešbutyje „Sacher“.
Sakoma, kad jo receptas gimė dar 1832 m., tačiau jis yra laikomas paslaptyje. Laimei, jo kol kas nesaugo garsaus austrų kilmės aktoriaus Arnoldo Schwarzeneggerio įkūnytas Terminatoriaus personažas, o tūkstančiai konditerių visame pasaulyje bando atkartoti šio deserto skonio ypatumus.
Austriškas trupininis pyragas
Prakalbus apie austriškus pyragus, „Lidl“ kviečia išmėginti tradicinį Tirolio – vieno iš Austrijos regionų – trupininį pyragą. Sakoma, kad jį itin mėgo tuometinis Austrijos–Vengrijos imperatorius Pranciškus Juozapas I.
Reikės:
  • 4 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 100 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 250 g kvietinių miltų
  • 100 g cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
  • 400 g mėgstamų vaisių ir uogų, pavyzdžiui, obuolių, kriaušių, trešnių, rabarbarų ir kt.
Kaip gaminti
Kambario temperatūros sviestą ištrinkite mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu, įmuškite kiaušinius ir suberkite visą cukrų. Viską išmaišykite iki vientisos masės.
Persijokite miltus ir sumaišykite juos su kepimo milteliais bei žiupsneliu druskos. Miltus suberkite į kiaušinių ir sviesto mišinį, užminkykite tešlą. Tuomet padalykite ją į dvi dalis. Mažesniąją atidėkite į šaldytuvą 20–30 minučių, o likusia tešlos dalimi išklokite kepimo formą – geriausia naudoti apvalią, 20 cm skersmens formą. Gerai suspauskite tešlą, suformuokite kraštus.
Iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę, kurioje 5 minutes kepkite pyrago pagrindą. Vėliau temperatūrą padidinkite iki 190 laipsnių ir kepkite dar 5–7 minutes. Per tą laiką smulkiais kubeliais supjaustykite turimus vaisius – uogų galite nepjaustyti. Sumaišykite gėrybes su vaniliniu cukrumi. Jei norite labiau vasariško skonio, uogas ir vaisius pakeiskite rabarbarais – juos taip pat reikės susmulkinti.
Iš orkaitės ištraukite būsimo pyrago pagrindą ir sudėkite uogų bei vaisių įdarą. Iš šaldytuvo išimkite likusią tešlą ir užtarkuokite ją ant pyrago viršaus. Pašovę pyragą į orkaitę, kepkite jį dar 20–30 minučių.
Iškeptą pyragą galite patiekti tiek atvėsusį, tiek ir karštą – pastarajam papildomo gardumo suteiks kaušelis vanilinių ledų. Skanaus!
pyragasreceptaitrupiniuotis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.