ši daržovė atsirado prieš 2000 metų rytiniame Viduržemio jūros regione;
smidrai būna moteriškosios arba vyriškosios lyties;
smidrų augimą kartais galima stebėti ir plika akimi, nes per vieną dieną jie gali išaugti beveik 18 centimetrų;
baltieji ir žalieji smidrai yra tas pats augalas. Baltieji auginami tamsoje, todėl negaunant saulės šviesos juose neįvyksta fotosintezė ir jie nepažaliuoja;
smidrai neturi riebalų ar cholesterolio.
Ir, aišku, visi žinome, kad:
smidruose yra vitaminų (A, B, C, T, K), mineralų (vario, mangano, magnio), karoteno, folio rūgšties, kalio bei geležies;
smidrai turi labai daug maistinių skaidulų, aktyvina seksualinę energiją, teigiamai veikia vyrų sveikatą;
iš visų vaisių ir daržovių būtent smidrai vertinami kaip vieni geriausių, nes neutralizuoja ląsteles pažeidžiančius laisvuosius radikalus. Išankstinių tyrimų duomenimis, tai gali sulėtinti organizmo senėjimą;
galų gale smidrai gerina smegenų veiklą, tad pasimėgaukite jų pyragu.
Smidrų, džiovintų pomidorų ir alyvuogių pyragas
Reikės:
- 200 g miltų
- 3 plaktų kiaušinių
- 100 ml pieno
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 250 g į tris dalis supjaustytų smidrų (prieš tai nupjovus kietus kotus)
- 60 g juodųjų alyvuogių, perpjautų pusiau
- 100 g smulkintų saulėje džiovintų pomidorų
- 150 g tarkuoto fermentinio sūrio
- pusės šaukštelio druskos
- pusės šaukštelio juodųjų pipirų į tešlą
- pusės šaukštelio juodųjų pipirų ant viršaus
Beriame į dubenį persijotus miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus. Pilame aliejų, pieną ir plaktus kiaušinius – gerai išmaišome. Sumetame smidrus, pomidorus, alyvuoges, sūrį (visko po truputį pasiliekame menui ant pyrago viršaus) ir dar geriau išmaišome.
Drebiame į kepimo indą, darome meną iš paliktų ingredientų viską apibarstydami sūriu, grilis jau įkaitęs (kas jį užkūrė?) iki 180 laipsnių ir kepame 40 minučių netiesioginėje kaitroje.
Truputį pravėsus traukiame iš kepimo indo ir paliekame, kol visiškai atvės.
Skanaus!