Šiandien naudojau grikius. Likau nustebinta, nes dažniausiai gaminu iš keleto pamėgtų pagrindinių produktų, net nepagalvodavau, kad skanius patiekalus galima pasigaminti iš seniai pamirštų ir retai mano naudojamų produktų ar naudojamų kaip antraeilių.
Visi žinome, kad rizotas gaminamas iš ryžių, bet kartais galima pabandyti pasigaminti kažką panašaus iš grikių. Bus ir skanu, ir sveika – ir vakarienė įdomesnė.
Grikiai su grybais
Ingredientai:
- 4 šaukštai sviesto
- 1 mažas svogūnas, nuluptas ir susmulkintas
- 1 česnako skiltelė, nulupta ir supjaustyta
- 5 šalavijų lapai, susmulkinti
- 375 g grybų, nuplautų ir supjaustytų
- 2 šaukštai grietinės
- 250 g grikių kruopų
- 250 ml baltojo vyno
- 500 ml vištienos sultinio
- ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- kietojo sūrio apibarstyti
Kaip gaminti
Pasiruoškite padažą: didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite 2 šaukštus sviesto ir apie 10 minučių pakepinkite svogūnus, česnakus, grybus ir šalavijus (kol grybai visiškai iškeps). Įmaišykite grietinę ir atidėkite. Uždenkite folija, kad padažas būtų šiltas.
Paruoškite rizotą: kitoje didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite 2 šaukštus sviesto. Suberkite grikių kruopas ir paskrudinkite 2 minutes. Supilkite baltąjį vyną, užvirinkite ir pakaitinkite apie 5 minutes, kol išgaruos pusė skysčio. Toliau lėtai maišydami kaitinkite, kartkartėmis įpildami nedidelį kiekį sultinio, kol grikiai visiškai išvirs (apie 25 minutes).
Į lėkštes dėkite grikių, užpilkite grybų padažu. Apibarstykite kietojo sūrio drožlėmis, papuoškite vienu ar dviem šalavijų lapeliais. Pagardinkite pagal skonį.