O sode vešliais lapais džiugina rabarbarai. Į lapus vynioju sūrį, mėsos gaminius ar tuos pačius ridikėlius – tai neįtikėtinas atradimas, mat rabarbaruose esančios rūgštys saugo maistą nuo išdžiūvimo ar dehidratacijos.
O kotus dažniausiai naudoju pyragams, desertams ar verdu čatnį.
Jau senokai ieškojau įdomesnio pyrago recepto, akis vis užkliūdavo už beze puošto varianto ir galiausiai pasinaudojusi keliomis idėjomis ir gamybos būdais, įtariu, būsiu atradusi tobulą pyrago versiją.
Derinys puikus ir tuo, kad galima sunaudoti pernykščio derliaus uogienes, tuo, kad skoniai ir tekstūros puikiai dera, o rabarbarų rūgštelė tiesiog tobulai papildo pyrago skonį.
Paplušėti reikia tik plakant baltymus, bet jei turite buitinę techniką, ji puikiai tai atliks už jus.
Pyragas formuojamas 3 sluoksniais.
Pyragas su rabarbarais ir beze kepure
Pagrindui reikia:
- 200 g šalto sviesto
- 200 g kvietinių miltų
- 4 kiaušinio trynių
- 50 g cukraus
- 5 g vanilinio cukraus
Viduriniajam sluoksniui:
- 300 ml tirštos uogienės ar džemo (juodųjų ar raudonųjų serbentų, aviečių, apelsinų ir pan.)
- 500–700 g rabarbarų kotų
Beze:
- 4 kiaušinio baltymų
- 200 g cukraus
- 1 šaukštelio citrinos sulčių
- 1 šaukštelio obuolių acto
Pirmajam sluoksniui paruošiu tešlą – virtuvinio kombaino maišyklėje sumaišau miltus su smulkiai pjaustytu šaltu sviestu, cukrumi ir nuo baltymų atskirtais tryniais. Galima minkyti ir rankomis.
Tešla gaunasi elastinga it plastilinas. Ją pirštais tolygiai paskirstau kepimo popieriumi išklotoje formoje, kurioje kepu pyragą. Tinka tiek apvali, tiek kvadratinė forma, gali būti ir atsegamais kraštais.
Ją dedu į orkaitės vidurį, jungiu 180 laipsnių kaitinimą iš viršaus ir apačios ir kepu apie 20 minučių.
Tuo metu nulupu rabarbarų kotus ir supjaustau juos stambiais griežinėliais ir sumaišau su uogiene. Jei naudoju džemą, jį šakute išsuku, jei tekstūra atrodo kiek per tiršta, pilu šaukštą šilto vandens ir vėl suku, kol vanduo visiškai įsimaišo.
Į plakiklio indą beriu cukrų ir kiaušinių baltymus, plaku apie 8 minutes. Tuomet supilu citrinos sultis ir actą, plaku dar apie 2 minutes.
Kepimo formą ištraukiu, orkaitės kaitrą sumažinu iki 150 laipsnių, pyrago pagrindui leidžiu kiek atvėsti ir tuomet formuoju sluoksnius – tolygiai paskirstau rabarbarų ir uogienės mišinį, o ant jo – purią baltymų masę.
Pyragą dedu į orkaitę, kepu apie 20 minučių, tuomet kaitrą sumažinu iki 50 laipsnių ir kepu dar 15 minučių.
Iškepusį pyragą atvėsinu ir dedu į šaldytuvą bent 4 valandoms.
Laikau šaldytuve, nes pyragas skaniausias ir lengviausiai pjaustomas būtent šaltas.