Avokadas gali padėti gerinti atmintį, nuotaiką, suteikia energijos, nes turi net 20 proc. paros normos folio rūgšties. Tik atminkime: 100 g avokado – tai 160 kcal (tarkim, morka turi 41 kcal). Taigi mėgaukimės saikingai ir į patiekalą, kuriame yra avokado, papildomai riebalų nebedėkime.
Kaip ir su kuo valgyti avokadą?
Avokadas dėl savo universalumo tinka kaip užkandis ar net pagrindinis patiekalas, o sutrintas idealus padažui: galite naudoti vietoj majonezo, sviesto ar grietinės, paskaninti salotas ar net makaronus vietoj grietinėlės padažo.
Avokadas, keptas su priedais, gali būti puikus užkandis ar pagrindinis patiekalas. Jei supjaustysite kubeliais, vos vos pabarstysite druska, sudėsite į ledaines, bus skanus ir sotus užkandis visai šeimai.
Avokado skonis švelnus, tad jį lengva pakeisti. Gardinti tinka pipirais ir druska, įvairiausiais žolelių prieskoniais, citrinų sultimis, Kajeno paprikomis, balzaminiu actu, mielių dribsniais ar kietuoju sūriu, svogūnais ir česnakais, alyvuogėmis ar kitais mėgstamais pagardais.
Kaip išsirinkti ir sunokinti avokadą?
Gerai prinokęs avokadas yra minkštas, o jį paspaudus lieka maža įduba. Jei spaudžiant pirštas įsminga, o po odele jaučiasi tuštuma, avokadas jau yra pernokęs ir tokio valgyti nebereikėtų. Perpjovus pernokusį avokadą matysis aiškios rudos dėmės. Jos nevalgomos. Sunokusio avokado uodegėlė lengvai nusiima ir po ja matyti švelniai gelsva spalva.
Jei įsigijote dar neprinokusį vaisių, sunokinti galima popierinėje dėžutėje ar maišelyje sudėjus kartu su bananais ar obuoliais. Pastarieji skleidžia nokimo dujas ir avokadas greitai suminkštėja.
Kitas būdas labai greitai sunokinti avokadą (užtruksite, kol pasiruošite pusryčių kavą) – suvyniokite jį į foliją ir dėkite į iki 90 laipsnių įkaitintą orkaitę 10-iai minučių. Atvėsinkite ir valgykite.
Avokadas su silke ir daržovėmis
Reikės:
- 120 g silkės
- 50 g avokado
- 40 g pomidoro
- 30 g mėlynojo svogūno
- 4 alyvuogių
- 1 v. š. citrinų sulčių
- 1 skiltelės česnako
- pipirų, žolelių pagal skonį
Sutriname avokadą, įspaudžiame citrinų sulčių, sumaišome.
Į lėkštę dedame avokado masę, klojame silkės gabalėlius, smulkintą mėlynąjį svogūną, pomidoro gabalėlius, sumaišytus su česnaku.
Ant viršaus uždedame kelias alyvuoges, užberiame pipirų, mėgstamų žolelių.