Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip ilgiau išlaikyti nusipirktus salierų stiebus namuose ir kviečia paragauti šviežio derlaus daržovių.
Salierai priskiriami sveikatai palankiausių daržovių kategorijai
Pavasarį, kai dar neturime daug šviežio derliaus daržovių, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu.
„Maistine verte saliero gumbas ir stiebai tarpusavyje skiriasi nežymiai. Visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir pajusti gaivų bei turtingą jos skonį. Su salierais reikėtų drąsiai eksperimentuoti, jų gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio, iki šviežio ir traškaus jo stiebo“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.
Taip pat vertėtų atsižvelgti ir į salierų maistines medžiagas, jei norime praturtinti savo racioną. Anot dr. E. Gavelienės, šią daržovę galima laikyti tirpių ir netirpių skaidulų šaltiniu. Ekspertė pažymi, kad salierai turtingi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis medžiagomis. Taip pat juose gausu eterinių aliejų, vitaminų A ir C, įvairių mineralų, tokių kaip magnis, kalis, kalcis ar natris. „Salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams“, – priduria E. Gavelienė.
Be to, ekspertės nuomone, vaikai taip pat turėtų būti pratinami prie šios sveikatai palankios daržovės skonio. Nors unikalus, neįprastas skonis patinka ne visiems vaikams, galima rasti būdų, kaip sumaniai įtraukti šią daržovę į mažųjų racioną.
„Šios daržovės stiebą galima supjaustyti lazdelėmis, kad kaip traškus užkandis visuomet būtų lengvai pasiekiamas ranka. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius ir taip prie jų skonio pamažu vaikus pratinti“, – patarimais dalijasi E. Gavelienė.
Kaip stiebus išlaikyti traškius
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, salierų paklausa išlieka stabili visais metų laikais. Pavasarį prekiaujama stiebais iš Ispanijos, vasarą galima nusipirkti ir išaugintų Lietuvoje. Norint juos ilgiau išlaikyti namuose, reikia žinoti keletą taisyklių.
„Nepjaustytą salierą tvirtai suvyniokite į aliuminio foliją, kuri padeda geriau išlaikyti drėgmę nei plastikas. Tačiau neužspauskite folijos kraštų, kad išeitų natūralios etileno dujos. Įdėkite suvyniotą salierą į daržovėms skirtą šaldytuvo stalčių ir laikykite net iki keturių savaičių. Neplaukite ir nepjaustykite, kol nepasiruošėte naudoti“, – pataria O. Suchočeva.
Taip pat komercijos operacijų vadovė atkreipia dėmesį į kitą salierų laikymo būdą, kuriuo daržovė gali išsilaikyti šaldytuve iki dviejų savaičių. Anot ekspertės, reikia suberti supjaustytus stiebus į didelį indą ir užpilti vandeniu, kad jie panirtų. Be to, vertėtų indą su užpiltais salierų stiebais uždengti plastikine plėvele arba dangteliu. „Kai būsite pasiruošę valgyti, tiesiog išimkite juos iš vandens ir nuplaukite. Papildykite vandenį kas antrą dieną“, – priduria O. Suchočeva.
Neverta sunerimti, jeigu salierai pradeda vysti – jie vis tiek yra tinkami vartoti sulčių, sriubų, troškinių, gaivių salotų gamybai.
Pasigaminkite pavasariškai gaivią itališką „Minestrone“ sriubą su salierų stiebais, kuri puikiai tiks savaitgalio pietums.
„Minestrone“ sriuba
Sriubai reikės:
- 2 morkų;
- 2 salierų stiebų;
- 1 skardinės pjaustytų pomidorų;
- 1 skardinės pupelių;
- 100 g žiedinių kopūstų – šviežių arba šaldytų;
- 1 česnako skiltelės;
- 1 mažo svogūno;
- 2 lauro lapų;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti
Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Apkepkite juos puode, įpylę šaukštą aliejaus ir sudėję lauro lapus.
Morkas ir salierų stiebus supjaustykite maždaug 1 centimetro gabaliukais, sumeskite juos kartu su žiediniais kopūstais į puodą ir maišydami apkepkite, kol daržovės suminkštės.
Tada supilkite konservuotus pomidorus ir pupeles, pasūdykite daržovių mišinį ir užpilkite 600 ml verdančio vandens. Jei norite tirštesnės sriubos, pridėkite 100 gramų makaronų.
Uždenkite ir palikite virti dar 10–15 minučių.