Kaune gimusi ir augusi Jurga seniai mėgsta gaminti. Tačiau moters kulinarinis talentas ypač atsiskleidė, kai po sunkios ligos jai buvo pripažintas neįgalumas. Dirbti negalinčios J.Medžionienės kasdienybė ėmė suktis namuose ir ji pradėjo galvoti, kaip praskaidrinti laiko tėkmę.
Tuomet dar atsirado įkvėpėjas ir bendramintis gyvenimo partneris I.Henriksenas. Vyras – profesionalus kulinaras, daug metų dirbęs įvairiuose Oslo restoranuose, bet dėl neįgalumo savo mėgstamo darbo buvo priverstas atsisakyti.
„Dabar mes su Inge daug laiko praleidžiame namuose. Jo kulinarinė patirtis, apie maistą įgytos žinios niekur nedingo, aš daug iš jo išmokau. Maisto gamyba man tapo didžiausiu pomėgiu.
Niekada nebūsiu profesionali kulinarė, bet moku daugiau nei įprasta namų šeimininkė“, – sakė tinklaraščio „Skanios istorijos“ įkūrėja J.Medžionienė.
Su „Savaitgalio“ skaitytojais ji pasidalijo keliais receptais. Vienas jų – menkė su tradiciniu norvegišku sviesto ir kiaušinių padažu.
Menkė su tradiciniu norvegišku sviesto ir kiaušinių padažu
Reikės (dviem porcijoms):
- 400 g žuvies filė
- 200 g sviesto
- 3 virtų kiaušinių
- 1 svogūno
- druskos, pipirų
- petražolių
- geros saujos didelių krevečių
- trupučio tarkuoto imbiero, česnako, saldaus aitriųjų paprikų padažo, pipirų, druskos, aliejaus, špinatų lapelių, svogūnų laiškų
Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, jis gali būti ir sūdytas. Jame apkepkite pjaustytą svogūną, sudėkite kietai virtus kapotus kiaušinius. Pagardinkite žolelėmis (pavyzdžiui, petražolėmis).
Menkės filė gali būti šaldyta arba šviežia. Šaldytą ir atitirpintą žuvį reikės virti keliomis minutėmis ilgiau.
Puode į šaltą vandenį įdėkite sūdytą menkę (jei nesūdyta, reikia pasūdyti vandenį). Kai vanduo užvirs, žuvį dar pavirkite 4–5 min. Ruošdami šviežią žuvį kaitrą išjunkite, vos tik vanduo užvirs, jame žuvį palaikykite dar 2–3 min.
Žuvies patiekalą pagardinkite didžiosiomis krevetėmis. Išėmę iš krevečių pilvų žarneles valandėlę pamarinuokite. Pavyzdžiui, sumaišykite truputėlį tarkuoto imbiero, dėkite šiek tiek česnako, saldaus aitriųjų paprikų padažo, pipirų, aliejaus.
Keptuvėje apkepkite česnaką, aitriąją papriką, sudėkite krevetes, špinatų lapelius, svogūnų laiškus, įberkite druskos, pipirų, kitų norimų prieskonių. Krevetes sudėkite į lėkštę šalia žuvies, patiekalą užpilkite padažu.