Atvelykio pyragas
Reikės:
- 400 g miltų
- 120 ml pieno
- 2 kiaušinių
- 6 v. š. cukraus
- 7 g sausų mielių
- 0,5 a. š. druskos
- 2 v. š. aliejaus
- tarkuotos citrinos žievelės
- 100 g tirpinto sviesto
- 200 g razinų, spanguolių, kitų džiovintų uogų ar vaisių, cukatų, riešutų
Kaip gaminti
Šiek tiek pašildykite pieną. Sumaišykite 2 šaukštus miltų, šaukštą cukraus ir mieles, viską suberkite į pieną, išmaišykite ir palikite maždaug pusvalandžiui šiltoje vietoje, kol mielės suputos.
Išplakite kiaušinius su likusiu cukrumi ir druska, supilkite aliejų, išmaišykite. Supilkite į pieno ir mielių masę, suberkite persijotus miltus (nesuberkite visų iš karto) ir užminkykite tešlą. Jeigu tešla per daug limpanti, berkite dar miltų, tik nepadauginkite. Minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Ji turi būti minkšta ir elastinga.
Suformuokite kamuoliuką, pridenkite ir palikite pakilti šiltoje vietoje. Kai tešla pakils, dar kartą išminkykite.
Mielinę tešlą plonai iškočiokite – kad būtų lengviau, padalinkite tešlą į dvi dalis. Iškočioję vieną, gausiai aptepkite tirpintu sviestu, apibarstykite razinomis, spanguolėmis, kitomis džiovintomis uogomis ar vaisiais, riešutais. Susukite į vyniotinį.
Kitą tešlos dalį taip pat iškočiokite, padenkite sviestu ir pagardais, ant krašto dėkite pirmąjį vyniotinį ir susukite – gausite vieną didelį vyniotinį.
Perpjaukite jį perpus ir sukdami abi dalis kaip pynę suformuokite kepinį, dėkite į apvalią kepimo formą, išteptą riebalais, palikite pakilti maždaug valandai.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45–50 min. Jei paviršius pernelyg greit ruduoja, uždenkite pagaliuku.
Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku.
Atvėsinkite, apibarstykite milteliniu cukrum ir patiekite.