Persistengti nebūtina – egzistuoja tūkstančiai paprastų patiekalų receptų, kurie yra ne tik greit paruošiami, bet yra skanūs, maistingi bei nebrangūs. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant Velykoms išauga įvairiausių gurmaniškesnių produktų bei desertų pardavimai, o iki pat savaitės pabaigos skirtingoms prekėms taikomos nuolaidos.
„Ruošdami šventinius patiekalus, lietuviai didelį dėmesį skiria produktų kokybei. Pastebime, kad prieš šventes, tarp jų ir Velykas, pirkinių krepšeliuose matyti daugiau gurmaniškesnio maisto: sūrių, kumpių, paštetų, ikrų. Žinoma, prieš Velykas stipriai šokteli ir žirnelių, majonezo, kiaušinių pardavimai. Pirkėjų dėmesio susilaukia įvairiausios rūšies tortai bei pyragai“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad planuojant šventinį meniu reikėtų pagalvoti apie maisto įvairovę. O jeigu trūksta idėjų – jų galima pasirankioti pasidomėjus, kas per šią šventę gaminama įvairiausiose pasaulio virtuvėse.
„Kadangi velykinių patiekalų neapriboja jokios taisyklės – per šią šventę valgoma ir žuvis, ir mėsa, ir pieno produktai, svarbiausia pasitelkti fantaziją. O jeigu jos pritrūkote, galima pasižvalgyti, ką šią dieną valgo kiti. Pavyzdžiui, Prancūzijoje per Velykas tradiciškai patiekiama aviena, Amerikoje kepamas glazūruotas kiaulienos kumpis. Norvegijoje tradiciškai šią dieną patiekiama marinuota silkė. Ispanijoje ant Velykų stalo dažnai puikuojasi kepta menkė arba pyragas, įdarytas kiauliena bei tradicine čioriso dešra“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Pasak jos, nors Velykų simbolis ir pagrindinis stalo akcentas – kiaušiniai, specialistai pataria jų nepadauginti, suvalgyti ne daugiau kaip 2–3. Todėl „Iki“ atstovė dalijasi keliais receptais be kiaušinių, kuriuos verta išbandyti ruošiant velykinius patiekalus.
Keli receptai, kuriuos verta išbandyti per Velykas
Sūriu įdarytos keptos bulvės su lašiša
Kas sakė, kad bulvės netinka ant šventinio stalo? Jeigu jos pagardintos įmantresniais ingredientais – lašiša ar ikrais, kaip šiame recepte, bulvės sulauks pačių išrankiausių valgytojų dėmesio.
Keturioms porcijoms šio patiekalo prireiks: 4 didelių bulvių, 100 g tarkuoto parmezano, 60 g sūdytos lašišos, kelių šaukštų ikrų, šviežių petražolių lapelių, šlakelio alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, pipirų.
Kaip pasigaminti šį patiekalą? Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Bulves nuplaukite, nusausinkite ir subadykite šakute. Dėkite bulves ant kepimo skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, ant viršaus berkite druskos, pipirų ir kepkite apie 1 valandą. Iškeptas bulves įpjaukite, minkštimą sutrinkite šakute, berkite sūrio ir išmaišykite. Ant bulvių viršaus dėkite lašišos ir ikrų. Nepamirškite patiekalo papuošti šviežiais petražolių lapeliais.
Keptas fetos sūris
Sūrio mėgėjus sužavėti turėtų kepta feta, paskaninta alyvuogėmis bei šviežiomis žolelėmis. Fetai iškepti prireiks kelių ingredientų, o ruošiant nurodytomis proporcijomis, pavalgys keturi žmonės.
Keptai fetai reikės: 250 g fetos, 350 g alyvuogių, 2 citrinų, česnako galvos, čiobrelių šakelių, rozmarinų šakelių, šlakelio alyvuogių aliejaus.
Kaip pasigaminti šį patiekalą? Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Supjaustykite citriną griežinėliais, o česnako galvą perpjaukite pusiau. Į skardą įpilkite pusę alyvuogių aliejaus, dėkite fetą per vidurį. Aplink sūrį paskirstykite alyvuoges ir citrinų griežinėlius. Dėkite česnaką, pabarstykite čiobreliais, rozmarinais ir viską apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių 200 laipsnių temperatūroje.
Kepta kiaulienos nugarinė su briuseliniais kopūstais ir parmezanu
Kokios šventės be mėsos patiekalų? Jeigu tradiciniai receptai spėjo pabosti, o laukiate daugiau svečių, pasigaminkite kiaulienos nugarinės su ne tokiais tradiciniais priedais – sūriu ir Briuselio kopūstais.
6–8 porcijoms pagaminti prireiks: 2,5 kg kiaulienos nugarinės su oda ir kaulais, 40 ml saulėgrąžų aliejaus, 1kg briuselinių kopūstų, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 100 g tarkuoto parmezano, šviežių čiobrelių šakelių, šviežių krapų šakelių.
Kaip pasigaminti šį patiekalą? Gerai pasūdykite mėsą iš visų pusių ir įpjaukite odą aštriu peiliu. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dėkite mėsą į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20–30 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar 90 minučių. Tuomet vėl padidinkite temperatūrą iki 220 laipsnių ir kepkite 20 minučių, kad gražiai apskrustų ir taptų traški oda. Išimkite mėsą iš orkaitės ir prieš pjaustydami bei patiekdami palikite ją bent 15 minučių pastovėti.
Kol kepa mėsa, nuplaukite briuselinius kopūstus ir sudėkite juos į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu. Virkite 5 minutes, nusausinkite ir sudėkite į kepimo indą. Apšlakstykite kopūstus alyvuogių aliejumi, pagardinkite pipirais, įberkite čiobrelių, krapų ir viską pabarstykite tarkuotu parmezanu. Dėkite indą į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, kol sūris paruduos ir taps traškus.