Toks kreminis, saldus, gardus tortas privers kiekvieną varvinti seilę. O aviečių uogienė suteikia jam lengvos, gaivios rūgštelės. Tad derinys tiesiog pasakiškas.
Žinoma, tortą galite pagardinti bet kokia kita uogiene, nebūtinai aviečių. Čia jau priklauso nuo to, ką mėgstate.
Šis tortas labai papuoš ir Velykų stalą.
10 porcijų reikės:
Sausainių pagrindui:
- 190 g sausainių
- 110 g sviesto
- 2 v. š. cukraus
Įdarui:
- 680 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“), kambario temperatūros
- 200 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 240 ml grietinės
- 1 a. š. vanilinio cukraus ar vanilės esencijos
- 1 a. š. smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės
- 0,25 a. š. druskos
Aviečių uogienei:
- 350 g šaldytų arba šviežių aviečių
- 80 ml vandens
- 3 v. š. cukraus
- 2 v. š. kukurūzų krakmolo
Jei naudosite šaldytas avietes, atitirpinkite jas. Skysčio nenupilkite.
Sausainių pagrindui sviestą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje. Sausainius sutrinkite iki smulkių trupinių, sumaišykite viename dubenyje su sviestu ir cukrumi. Kepimo formos dugną (naudojau 23 cm skersmens išardomą) išklokite kepimo popieriumi, sudėkite sausainių trupinius ir gerai prispauskite prie dugno.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kreminį sūrį su cukrumi, kol gausite vientisą masę.
Įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę ir lengvai išplakite. Įdaro nereikia perplakti, kitaip tortas gali sukristi. Po to šaukštu ar mentele įmaišykite vanilinį cukrų, citrinos žievelę ir druską. Užpilkite ant sausainių pagrindo.
Ant apatinių orkaitės grotelių po tortu padėkite kepimo indą su vandeniu.
Tortą kepkite įkaitintoje orkaitėje 50–60 min. Kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės. Tortas iškepęs, kai krašteliai įgauna gražią auksinę spalvą (torto vidus dar bus šiek tiek skystas, tad neperkepkite).
Išimkite iš orkaitės ir apipjaustykite kraštus (kad vėsdamas tortas nesutrūktų). Palikite vėsti 1–2 valandas kambario temperatūroje, tada nuimkite formos kraštus.
Aviečių uogienei į mažą puodą supilkite vandenį, kukurūzų krakmolą ir cukrų, gerai išmaišykite. Sudėkite avietes ir virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami. Užvirusią uogienę virkite 1 minutę nuolat maišydami. Tada nukelkite nuo ugnies ir palikite truputį pravėsti.
Uogienę užpilkite ant atvėsusio torto (jei uogienė dar šilta, palikite atvėsti 20–30 min.) ir dėkite į šaldytuvą stingti bent 4 valandoms arba pernakt.