Trapi tešla, minkštas maskarponės įdaras, sūri karamelė – tai pyragas, kuris ilgai ant stalo neužsigulės.
Savaitgalis – puiki proga pasilepinti patiems, pavaišinti daugus, gimines ar kaimynus, tad išbandykite receptą.
Karamelinis sūrio pyragas
Pagrindui reikės:
- 400 g paprastų sausainių (rinkitės kakavinius, jeigu patinka šokoladinis skonis)
- 150 g tirpinto sviesto
Sūrio masei reikės:
- 500 g maskarponės
- 100 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 150 ml riebios grietinėlės
- vanilės
Karamelei reikės:
- 100 g cukraus
- 40 g sviesto
- 80 ml riebios grietinėlės
- vanilės ekstrakto
- jūros druskos
Papuošti reikės:
- spragintų kukurūzų (galite pakeisti sūdytais kepintais žemės riešutais)
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinkite iki 130 laipsnių.
Sausainius sutrinkite maisto smulkintuvu, supilkite sviestą ir išmaišykite masę.
Apvalią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, dėkite sausainių masę, išlyginkite, prispauskite prie dugno, suformuokite kraštelius. Kol paruošite įdarą, laikykite šaldytuve.
Sūrio masei skirtus produktus dėkite į dubenį ir gerai sumaišykite plakimo šluotele.
Užpilkite ant sausainių pagrindo ir dėkite kepti į orkaitę. Kepkite 90 minučių.
Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą orkaitėje, kol atvės, o vėliau perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite bent keletą valandų ar pernakt.
Karamelei cukrų berkite į puodą storu dugnu ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies. Kai pradės tirpti, maišydami dar pakaitinkite, kol taps gintaro spalvos.
Sudėkite sviestą ir išmaišykite, kad ištirptų.
Lėtai supilkite vos vos pašildytą grietinėlę ir maišydami kaitinkite, kol masė bus vientisa.
Įmaišykite vanilės ir druskos pagal skonį.
Atvėsinkite karamelę iki kambario temperatūros. Jei ji sukietės, vėl pašildykite.
Iškeptą ir atvėsintą pyragą apliekite karamele, papuoškite karamelėje pamirkytais spragintais kukurūzais. Palaikykite šaldytuve dar pusvalandį.
Skanaus!