Mieste vienas toks gali kainuoti eurą ir kelis, o namuose vos už 5 eurus jų iškepsite tiek, kad užteks visai šeimai ir draugams.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nenorintys suktis virtuvėje įvairiausių ir šviežiausių konditerijos gaminių gali rasti ir parduotuvėse: „Įvairiausi kepiniai patenka į perkamiausių prekių sąrašą. Duoną, bandeles, kruasanus kepame net tris kartus per dieną.“
Naminiai riestainiai: pigu, skanu, nesudėtinga
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad norint pajusti Kaziuko mugės dvasią, namuose verta pasigaminti įvairiausių šiai šventei būdingų patiekalų: troškintų kopūstų su dešrelėmis, bulvinių blynų, virtinių ar išsikepti Kaziuko mugės simbolių tapusių riestainių. Pasak jos, pastaruosius namuose pasigaminti yra labai nesudėtinga.
„Naminiai riestainiai gaminami iš labai paprastų ingredientų, dažniausiai visuomet turimų namuose. O juos valgyti galima su pačiais įvairiausiais, tiek saldžiais, tiek pikantiškais priedais: medumi, uogiene, riešutų sviestu, tepamu sūreliu, rūkyta lašiša, kumpiu. Be to, šį kepinį pasigaminti dar ir labai nebrangu, ingredientai tešlai kainuos apie 5 eurus“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi naminių riestainių receptu.
12 naminių riestainių reikės:
- 8 g sausų mielių
- 500 g tradicinių kvietinių miltų
- 6 šaukštelių cukraus
- 1,5 puodelio šilto vandens
- žiupsnelio druskos
- kelių kiaušinių
Kaip gaminti
Į pusę šilto vandens kiekio įberkite sausas mieles, cukrų ir palikite kelias minutes pastovėti. Mišinį gerai išmaišykite šaukštu, kad cukrus ištirptų.
Pasiruoškite didelį indą, kuriame bus minkoma tešla. Į jį suberkite druską, miltus ir viską išmaišykite. Supilkite vandens ir mielių mišinį, dar šliūkštelėkite šiek tiek vandens ir viską išminkykite. Tešla turėtų būti drėgna, bet nelipni. Jei ji per sausa, įpilkite dar šlakelį vandens, jei per drėgna – šiek tiek miltų.
Išminkytą tešlą uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palaikykite apie pusvalandį, kol ji pakils.
Tešlą dar kartą išminkykite, iškočiokite, puodeliu išpjaukite apskritimus ir viduryje padarykite skylę. Gautus riestainius dar šiek tiek palaikykite, kol pakils.
Dideliame puode užvirkite vandenį ir apie minutę jame apvirkite riestainius. Tuomet perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
Prieš kepimą riestainius galite apibarstyti aguonomis, sezamais, kitomis mėgstamomis sėklomis ar cukrumi bei cinamonu.