„Bulvės – mėgstamos nepriklausomai nuo metų laiko, o ypač žiemą, kai norisi jaukesnių, šildančių patiekalų“, – teigia V. Budrienė.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad orams šiluma dar nelepinant, verta pasigaminti šildančių patiekalų iš šviežių bulvių. Pavyzdžiui, ypatingo skonio bulvių košės. Pasak jos, pritaikius kelias kulinarines gudrybes, net ir tokį paprastą patiekalą galima pagaminti kitaip.
„Gardžią bulvių košę pagaminti gali kiekvienas, svarbiausia – nepagailėti sviesto, grietinėlės arba riebesnio pieno. Košė įgaus dar ryškesnio skonio, jeigu ją ruošiant naudosite su lupena virtas bulves. Jei norite naujų skonių, pagardinkite košę orkaitėje keptu česnaku, tarkuota citrinos žievele, šonine, parmezanu ar ožkos sūriu.
Galima ruošti ir sveikesnę bulvių košės versiją, tiesiog į ją įmaišykite mėgstamų daržovių. Čia puikiai tiks ir virtas kalafioras, brokolis, saliero šaknis ar moliūgas. Tiesa, reikėtų nepamiršti ir šviežių žolelių: čiobrelių, svogūnų ar česnakų laiškų, krapų“, – pasakoja J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais skirtingų šalių įkvėptais bulvių košės receptais, kuriuos verta išmėgti namuose.
Bulvių košė su graikiniu jogurtu ir feta
J. Sabaitienė sako, kad nors bulvių košė dažnai yra gardinama įvairiais sūriais, retai kas yra ragavę jos su feta. Tačiau būtent ja papildyta košė itin tinka prie baltos žuvies.
Graikijos įkvėptai bulvių košei reikės:
- 6 česnako skiltelių
- pusės kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
- 1,5 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/2 puodelio graikinio jogurto
- 1/3 stiklinės pašildyto pieno
- 1/4 puodelio gabalėliais supjaustyto sviesto
- 1/2 arbatinio šaukštelio stambiai maltų juodųjų pipirų
- 3/4 puodelio trupinto fetos sūrio
- 2 šaukštų šviežių citrinų sulčių
- saujos smulkiai supjaustytų šviežių raudonėlių
- tarkuotos citrinos žievelės
Kaip gaminti
Į didelį puodą sudėkite česnaką ir bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite šaukšteliu druskos ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės. Tuomet jas ir česnakus nusausinkite ir grąžinkite į puodą. Bulves ir česnaką sutrinkite iki vientisos masės, įpilkite jogurto, pieno, sviesto, pipirų ir likusį 1/2 šaukštelio druskos. Viską gerai išmaišykite. Suberkite sūrį, supilkite citrinos sultis, raudonėlį ir citrinos žievelę – dar kartą išmaišykite. Patiekite prie mėgstamų žuvies ar mėsos patiekalų.
Rytų Europos šalių įkvėpta bulvių košė su grietine ir šonine
Receptas, kuris ypač patiks mėgstantiems valgyti sočiau – bulvių košė su šonine ir grietine.
Bulvių košei su grietine ir šonine reikės:
- kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
- ½ puodelio pieno arba grietinėlės
- ½ puodelio grietinės
- kelių šaukštų kreminio sūrio
- 1 puodelio kubeliais supjaustytos iškeptos šoninės
- ¼ puodelio sviesto
- saujos šviežių smulkintų krapų
Kaip gaminti
Į didelį puodą sudėkite bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite druska ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės.
Tuomet jas nusausinkite ir grąžinkite į puodą. Bulves sutrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite visus likusius ingredientus. Košę apibarstykite krapais. Skanaus!
„Tex Mex“ bulvių košė su aitriosiomis paprikomis
Jeigu norite aštresnės šio patiekalo versijos – išbandykite Čilėje pamėgtą bulvių košės receptą, praturtintą įvairiausiomis daržovėmis, aitriosiomis ir Chalapos paprikomis. Taip paruošta bulvių košė puikiai tiks prie jautienos kepsnio.
„Tex Mex“ bulvių košei reikės:
- kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
- ¼ puodelio sviesto
- 1 nedidelio kubeliais supjaustyto svogūno
- 1 nedidelės kubeliais supjaustytos žalios paprikos
- 1 nedidelės kubeliais supjaustytos raudonos paprikos
- 1 smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos
- 1 ½ puodelio susmulkinto čederio sūrio
- ¾ puodelio pašildyto pieno
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- ½ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
Kaip gaminti
Į didelį puodą sudėkite bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite druska ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės. Tuomet jas nusausinkite ir grąžinkite į puodą.
Didelėje keptuvėje išlydykite 1 šaukštą sviesto. Suberkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite 5 minutes, tada įmaišykite paprikas ir viską dar šiek tiek pakepkite, kol daržovės suminkštės. Keptas daržoves, sūrį, pieną, druską, pipirus ir likusį sviestą sudėkite ant bulvių ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite prie mėsos kepsnių.