Man patinka kepti duoną ir kaskart maišau vis kitokią. Kartais įmaišau ruginių miltų (tai daugiau, tai mažiau) – ir jau skonis kitas.
Kitąkart dedu daugiau sėklų, kitą kart – visai mažai. Ir taip keičiu receptą priklausomai nuo to, ko noriu ir turiu.
Ir visada kepu su raugu.
Receptas atrodytų maždaug taip:
- 800 g miltų (tik kvietinių arba 500 g kvietinių ir 300 g ruginių)
- 0,5 stiklinės avižinių dribsnių
- 0,5 stiklinės kviečių sėlenų
- 3 v. š. cukraus
- 0,5 l vandens
- 0,5 a. š. druskos
- 3 v. š. raugo
- 1 v. š. kmynų
- sėklų pagal poreikį ir norus (linų sėmenys, saulėgrąžos, moliūgų sėklos, kanapės).
Jeigu duoną kepsite su sėklomis, vandens gali prireikti ir šiek tiek daugiau. Sumaišius visus produktus, tešlą uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padedame šiltai 6 – 12 val.
Iškilusi duonos tešla maloniai kvepia ir prašosi būti iškepta. Tiesa, nepamirškite pasilikti raugo kitam duonos kepimui.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 1,5 val. Jeigu viršus nori labai skrusti, kartais pridengiu folijos lakštu.