3 blynų receptai, kurie įtiks net išrankiausiems

2023 m. vasario 21 d. 15:22
Receptas
Vasario 21-ąją, antradienį, visa Lietuva švęs Užgavėnes. Nuo seno šią dieną buvo įprasta ruošti blynus, kuriais vaišindavosi ne tik namiškiai, bet ir kiekvienas į namus užėjęs žmogus.
Daugiau nuotraukų (1)
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai aktyviai švenčia Užgavėnes – šiuo laikotarpiu išauga jau paruoštų blynų ir blynams ruošti skirtos produkcijos pardavimai, o pastaruosius keletą metų ypač populiarėja alternatyvūs produktai, skirti gaminti veganiškus ar be glitimo blynus.
„Jau kurį laiką stebime, kad pirkėjai ieško alternatyvų įprastiems produktams, iš kurių taip pat galima pasigaminti blynų. Pavyzdžiui, kvietinius miltus keičia į be glitimo, karvės pieną keičia migdolų, avižų ar kokosų gėrimais“, – teigia V. Budrienė.
Būtina valgyti sočiai
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad istoriškai Užgavėnių pagrindiniu patiekalu iš tikrųjų buvo laikomi ne blynai, o valgiai iš mėsos.
„Pats senoviškiausias Užgavėnių maistas nėra mieliniai blynai. Lietuviai dažniau rinkdavosi ruošti šiupinį, pagaminta iš žirnių, virtų su kiaulės galva ir kojomis. Dar kartais vietoje jo, kaip patiekalą, ruošdavo mėsos ir bulvių troškinį kiunkę. Populiaru buvo ruošti ir spurgas, virtas taukuose. Na, o tradiciniu Užgavėnių valgiu buvo laikoma šaltiena, kuri būdavo verdama iš kiaulės ausų, kojų ir galvos“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Tikima, kad jei per Užgavėnės pavalgysi sočiai – būsi stiprus ir sotus visais metais. Pagal tradicijas per Užgavėnes turi būti valgoma 7–12 kartų.
Blynai be kiaušinių – įmanoma
Pasak V. Juodkazienės, šiais laikais per Užgavėnes kepami mieliniai arba bulviniai blynai. Taip pat ir įvairūs lietiniai blynai, kuriuos galima įdaryti smulkinta mėsa, kumpiu ir sūriu, lašiša, varške ar bananais. Tačiau jau kuris laikas populiarėja blynų ruošimas iš veganams ar netoleruojantiems glitimo skirtų produktų.
„Žmonės, kurie domisi sveika gyvensena, dažnai ieško alternatyvų tam tikroms maisto grupėms. Pavyzdžiui, tie, kurie netoleruoja glitimo, renkasi ne kvietinius ar ruginius, o migdolų, kukurūzų, avinžirnių ar grikių miltus.
Veganinę mitybą besirenkantys žmonės gyvūninės kilmės produktus keičia kitomis alternatyvomis, todėl vietoje įprasto pieno renkasi augalinės kilmės gėrimus ir nenaudoja kiaušinių. Maišant blynų tešlą, kiaušinius galima pakeisti trimis šaukštais riešutų sviesto, 3 šaukštais avinžirnių skysčio arba vienu šaukštu sodos, sumaišytos su šaukštu obuolių actu“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi trimis blynų receptais, kurie tiks skirtingų skonių mėgėjams ir Užgavėnių stalui.
Japoniški blyneliai su uogomis
Reikės:
  • 2 kiaušinių
  • ½ a. š vanilės ekstrakto
  • ¼ puodelio universalių miltų
  • 3 v. š pieno
  • ¼ a. š kepimo miltelių
  • ½ a. š baltojo acto (arba citrinos sulčių)
  • 2 v. š cukraus
  • alyvuogių aliejaus
  • ½ puodelio plaktos grietinėlės
  • saujos šviežių arba šaldytų uogų
  • klevų sirupo
Gaminimas
Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite į skirtingus dubenius. Į kiaušinių trynius supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir elektriniu maišytuvu gerai išmaišykite. Persijokite miltus ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį.
Į kiaušinių baltymus supilkite actą arba citrinos sultis. Masę išplakite, kol ji pradės putoti. Tada po mažu berkite cukrų, miltus, kepimo miltelius ir maišykite, kol masė susijungs.
Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus ir dėkite blynų tešlą. Kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol blynai įgaus auksinę spalvą. Patiekite su plakta grietinėle, uogomis ir klevų sirupu. Skanaus!
Purūs veganiški blyneliai
Reikės:
  • 1 puodelio universalių miltų
  • 1 v. š kepimo miltelių
  • ¼ a. š druskos
  • 1 puodelio avižų augalinio gėrimo
  • 2 v. š ištirpinto veganiško sviesto
  • ½ a. š vanilės ekstrakto
Gaminimas
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Likusius ingredientus (augalinį avižų gėrimą ir vanilės ekstraktą) įmaišykite į miltus. Į įkaitintą keptuvę įpilkite ištirpinto veganiško sviesto ir blynų tešlos. Kepkite, kol blynų tešlos viršus ims burbuliuoti, o apačia taps auksinės spalvos (apie 3–4 minutes) iš abiejų pusių. Patiekite su veganišku jogurtu arba su klevų sirupu. Mėgaukitės!
Blynai be glitimo su bananais
Reikės:
  • ¾ puodelio migdolų gėrimo
  • 1 v. š. acto (arba citrinos sulčių)
  • 1 puodelio miltų be glitimo
  • ¾ v. š. sodos
  • ½ a. š. druskos
  • 2 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus
  • 2 v. š. klevų sirupo
  • ½ a. š. vanilės
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 prinokusio banano
Gaminimas
Nedideliame dubenyje sumaišykite migdolų gėrimą ir actą. Atidėkite į šalį bent 15 minučių. Kol laukiate, atskirame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus (miltus be glitimo, kepimo sodą ir druską). Kitame dubenyje sumaišykite ištirpintą kokosų aliejų, klevų sirupą, vanilę ir trintą bananą. Viską sudėkite į sausus ingredientus ir supilkite migdolų gėrimą. Jei tešla gaunasi per tiršta, įpilkite dar šiek tiek migdolų gėrimo.
Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pilkite tešlą.
Kepkite kelias minutes iš vienos ir kitos pusės arba kol blynų apačia taps auksinės spalvos. Bananus supjaustykite plonai griežinėliais ir patiekite šalia blynu. Apšlakstykite klevų sirupu. Skanaus!
Blynaiblynų receptaibe glitimo
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.