Šokoladiniai grikių sausainiai be glitimo ir pieno produktų
Reikės:
- apie 250 g žalių, neskrudintų grikių
- 20 g natūralios kakavos (jei dėsite ne kakavą, o tirpintą šokoladą, cukraus nebereikia, jo pakankamai bus iš šokolado)
- 70 g nerafinuoto cukraus
- 2 v. š. nerafinuoto kokosų aliejaus
- lazdynų riešutų ar karijų (reikia tiek, kiek vienetų sausainių gaminsite, – kiekvienam apvainikuoti)
- žiupsnelio druskos ir kepimo miltelių
Kaip gaminti
10–12 val. iki gaminimo nuplauname ir užmerkiame kambario temperatūroje grikius, kad per tą laiką prasidėtų dygimo procesas. Prieš gaminimą nusunkiame per sietelį likusį vandenį ir sutriname. Jei sausainių reikia skubiai, sumalame žalius grikius skiesdami beveik tokiu pat kiekiu vandens, kad išeitų grietinės tirštumo tešla. Pirmasis variantas vertingesnis maistinių medžiagų prasme, o kalorijų tiek pat.
Į sumaltus grikius pilame kakavą, tirpintą kokosų aliejų, cukrų. Viską permaišome.
Ruošiame desertą, tad saldumo reikia. Jei dėsite daugiau cukraus, darykite mažesnius sausainius. Ir mažiau jų valgykite. Valgyti rekomenduosiu vienetais, o ne skardomis. Žinau, kad dalis žmonių įsijaučia, ypač kai skanu ir kai streso daugiau atsiranda. Jei žinote, kad turite tokią bėdą, dalinkitės saldumynais su kitais ar kepkite mažiau, pavyzdžiui, recepte nurodomą kiekį padalinkite perpus ar net tris kartus pamažinkite. Juk kas pasakė, kad būtinai visą skardą reikia kepti? Kiek norite, tiek ir kepate ir mėgaujatės saikingai.
Šaukštas masės – 1 sausainis. Galima tiesiog dideliu šaukštu dėti sausainius tiesiai ant skardos.
Papuošiame riešutais. Mano vaikai mėgsta lazdynų, o aš – karijų, tad tokius riešutus ir naudoju.
Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepame apie 10–15 min. Sausainiai turi būti minkšti, o iš viršaus – su lengva plutele.