Nors apkepus esame pratę valgyti karštus ir su lengvais padažais ar uogomis, dėl kiek kitokių ingredientų šį valgome kiek kitaip.
Netgi labiau pamėgome šaltą, supjaustytą riekelėmis ir, pavyzdžiui, apteptą paštetu. Ar su lašišos gabaliukais ir fermentuotomis daržovėmis. Sūrio riekele. Svieste pačirškintais pievagrybiais. Tinka viskas, ką dedame ant duonos.
Paruošti tešlą labai paprasta, tad kai tik turiu kiek kietėti pradedančio lavašo, iškart imuosi šio apkepo. Tiks, žinoma, ir šviežias.
Visą gaminimo eigą nufilmavome su LRT.
Aprašysiu vieną porciją, kurią kepu kekso formoje. Apkepą galima gaminti ir apvalioje ar kvadratinėje formoje, tuomet porciją dvigubinu.
Reikalingi produktai:
- 1 lavašas
- 4 kiaušiniai
- 1 pakelis varškės (180 g)
- 180 g tarkuoto fermentinio sūrio
- 200 ml kefyro (galima keisti pienu)
Kadangi lavaše ir sūryje yra daug skonių, dėti druskos ar kitų prieskonių nėra reikalo.
Į gilesnį dubenį įmušu kiaušinius, lengvai juos išsuku, supilu kefyrą, pamaišau, dedu varškę, lengvai trindama įmaišau į masę. Tą patį padarau su tarkuotu sūriu.
Galiausiai imu lavašą ir suplėšau jį juostomis į masę. Nėra taisyklės, kaip, tiesiog taip, kaip patogu.
Juostas kruopščiai įmaišau, kad visiškai panirtų į tešlą, palieku brinkti 15–20 minučių.
Sukrečiu į kepimo formą, naudoju silikonines, tad niekuo tepti ar kloti nereikia, o jei naudosite formas svylančia danga, ištepkite dugną ir šonus sviestu.
Išlyginusi tešlos paviršių, formą dedu į orkaitės vidurį, jungiu 180 laipsnių kaitrą ir kepu apie 50 minučių.