Tačiau yra vienas „bet“. Neauginu, bet ir vasarą neperku cukinijų marinavimui. Dėl to, kad retas kuris parduoda jaunutes, beveik besėkles cukinijas, o ir ilgai marinate mirkstantys cukinijų gabaliukai ar griežinėliai sutyžta.
Traškių marinuotų cukinijų atradimą padariau tuomet, kai prekybos centruose žiemą pasirodė pirmosios jaunos cukinijos iš Ispanijos. Būtent tokios, kokias rekomenduočiau marinuoti, greitai suvalgyti ir marinuoti vėl – ir gal netgi tame pačiame marinate! Šią tvarią idėją pristatysiu ne tik marinuodama cukinijas, bet ir galybę kitų produktų, sekite naujienas.
Taigi, nusiperku 1–2 cukinijas, kruopščiai jas nuplaunu ir supjaustau griežinėliais, ne itin plonai, kaip matote nuotraukose.
Verdu marinatą iš:
- 1 litro vandens
- 1 šaukšto rupios druskos
- 3 šaukštų baltojo cukraus
- 1 šaukšto prieskonių marinavimui mišinio (rasite parduotuvėse ir žiemos metu)
- 3–4 skiltelių česnako
- 150 ml obuolių acto
Actą naudoju naminį, bet ir pirktinis obuolių actas yra puikios kokybės. Jei naudotumėte acto rūgštį, užteks ir 100 ml.
Vandenį pilu į puodą, jam užvirus suberiu druską, cukrų ir vis pamaišydama verdu iki kristalai ištirpsta. Tuomet beriu prieskonius, perpus perpjautas česnako skilteles, paverdu kelias minutes, išjungiu kaitrą, supilu actą, sumaišau ir dengiu puodą dangčiu.
Po 10–15 minučių cukinijų griežinėlius (šį kartą dar ir morkų įpjausčiau) sudedu į marinatą, lengvai pasuku šaukštu, vėl dengiu dangtį ir palieku iki visiškai atvėsta. Tuomet perkeliu į maisto dėžutę.
Valgyti galima jau po valandos, bet gardžiausios marinuotos cukinijos būna bent 12 valandų pasisvečiavusios šaldytuve. Ten, beje, jas ir laikau.
O pabaigus valgyti, marinato neišpilu, jį pakaitinu ir vėl užpilu ką nors, pavyzdžiui... Apie tai bus sekantis įrašas.