3 idėjos, ką paruošti iš kiaulienos mentės: pigu, sotu ir nesudėtinga

2023 m. sausio 4 d. 17:07
Receptas
Kiauliena – viena populiariausių mėsos rūšių, neretai tampanti kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Jos populiarumą lemia ne tik mėsos universalumas, bet ir kaina, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Pasak jos, kiauliena pirkėjų mėgstama ištisus metus. Ir nors šventiniu laikotarpiu populiarumu ją vejasi įvairūs paukštienos ar žuvies gaminiai, po švenčių kiaulienos pardavimai vėl išauga.
Daugiau nuotraukų (1)
„Šventiniu laikotarpiu stebėjome didesnius nei įprastai paukštienos, jūros gėrybių ir žuvies pardavimus. Tuo metu įprastomis dienomis pirkėjų krepšeliuose dažniau pastebime kiaulieną – ji itin tinkama sotesniems, kasdieniams patiekalams ruošti. 
Labiausiai perkamos kiaulienos rūšys yra šoninė ir mentė, tačiau ne mažiau nuo jų atsilieka ir smulkintos kiaulienos bei faršo pardavimai. Žinoma, šios mėsos populiarumą nulemia ne tik galimybė universaliai ją panaudoti virtuvėje, bet ir gera kaina“, – sako V. Budrienė.
Kiaulienos mentė: lengviausiai panaudojama net virtuvės naujokams
Pasak „Iki“ mėsos eksperto Gintaro Bačkovo, kiaulienos mentės populiarumas nestebina – šią dalį paruošti galima labai įvairiai, be to, ją sunku sugadinti.
„Mentė turi šiek tiek riebal7, todėl viską tinkamai darant, ji išlieka ypač sultinga. Net ilgiau gaminant, ji iš karto netampa guminė ar sausa. Ši kiaulienos dalis tinka įvairiausiems troškiniams, sumuštiniams arba aitriųjų paprikų sriubai gaminti. Kiaulienos mentę ypač tinka ilgai troškinti žemoje temperatūroje – kol mėsa pradeda byrėti vos paliesta šakute“, – pasakojo „Iki“ atstovas.
Anot G. Bačkovo, prieš renkantis kiaulienos mentės gabalėlį, reikėtų įsitikinti, kad jis tinkamas – šviežia mėsa turi būti rausvai raudonos spalvos, šiek tiek marmurinė. Be to, ją geriausia ruošti vos nusipirktą.
„Šviežią kiaulienos mentę šaldytuve galima laikyti apie dvi–tris dienas. Jei nusipirkote jos daugiau arba artimiausiu metu iš jos gaminti neketinate, verčiau ją užsišaldykite. Šaldiklyje kiaulienos mentė gali būti apie pusmetį“, – sakė mėsos technologas.
Norintiems kiaulienos mentės patiekalų pasigaminti namuose, mėsos ekspertas siūlo išbandyti 3 receptus.
Šildantis aitriųjų paprikų troškinys
Reikės:
  • 600 g kiaulienos mentės, supjaustytos kubeliais
  • 1 v. š saulėgrąžų aliejaus
  • 1 svogūno, supjaustyto kubeliais
  • 1 paprikos, supjaustytos kubeliais
  • 1 Chalapos paprikos, be sėklų ir susmulkintos (nebūtina)
  • 3 skiltelių smulkinto česnako
  • 1 a. š. kmynų
  • 1 a. š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 1/2 a. š. paprikos
  • 1/2 a. š. raudonėlių
  • 1/4 a. š. druskos
  • 1/4 a. š. juodųjų pipirų
  • 400 g konservuotų kubeliais pjaustytų pomidorų
  • 400 g konservuotų juodųjų pupelių, nuplautų ir nusausintų
  • 150 ml sultinio
  • smulkintų šviežių kalendrų, tarkuoto sūrio ir grietinės patiekti
Gaminimas
Gilesnėje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite kubeliais supjaustytą kiaulienos mentę ir kepkite, kol ji iš visų pusių paruduos. Tada sudėkite svogūną, papriką, Chalapos papriką (jei norite aštresnės troškinio versijos) ir smulkintą česnaką. Kepkite, kol daržovės suminkštės, apie 5–7 minutes. 
Tuomet įmaišykite kmynus, aitriųjų paprikų miltelius, papriką, raudonėlius, druską ir juoduosius pipirus. Po minutės sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, juodąsias pupeles ir vištienos sultinį. 
Mišinį užvirkite, tuomet sumažinkite kaitrą ir viską troškinkite 15–20 minučių arba kol kiauliena taps itin minkšta. Patiekite su kalendromis, grietine ir smulkintu sūriu.
Plėšyta kiauliena sumuštiniams, naminiams kebabams arba takams
Reikės:
  • 1,5 kg kiaulienos mentės
  • 150 ml vištienos sultinio
  • 1/4 puodelio obuolių sidro acto
  • 2 v. š. rudojo cukraus
  • 1 v. š. saldžiųjų paprikų miltelių
  • 1 v. š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 1 a. š. kmynų
  • 1 a. š. česnakų miltelių
  • 1 a. š. svogūnų miltelių
  • 1/2 a. š. druskos
  • 1/4 a. š. juodųjų pipirų
Kaip gaminti 
Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių. Į nedidelį dubenėlį supilkite vištienos sultinį, obuolių sidro actą, rudąjį cukrų, papriką, aitriąsias paprikas, česnakų, svogūnų miltelius, kmynus, druską ir juoduosius pipirus. Kiaulienos mentę sudėkite į kepimo skardą. Mėsą tolygiai užpilkite sultinio mišiniu. 
Skardą uždenkite aliuminio folija ir kepkite 4–5 valandas arba tol, kol mėsa suminkštės ir kris juostelėmis. Tuomet ją visą suplėšykite dviem šakutėmis. Plėšytą kiaulieną vieną arba su mėgstamu padažu naudokite gamindami sumuštinius, takus, buritus arba naminius kebabus.
Makaronai su mėsos ir saulėje džiovintų pomidorų padažu
Reikės:
  • 450 g kiaulienos mentės
  • 1 v. š. saulėgrąžų aliejaus 
  • 150 g susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų
  • 1 svogūno, supjaustyto kubeliais
  • 1 paprikos, supjaustytos kubeliais
  • 2–3 didelių pievagrybių, supjaustytų griežinėliais
  • 3 skiltelių smulkinto česnako
  • 1 a. š džiovintų bazilikų
  • 1 a. š džiovintų raudonėlių
  • 150 ml vištienos sultinio
  • 300 g makaronų
  • druskos ir pipirų 
Kaip gaminti 
Ant vidutinės kaitros didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kubeliais supjaustytą kiaulienos mentę ir kepkite, kol ji paskrus iš visų pusių. Tada sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, svogūną, papriką ir grybus. Kepkite 5–7 minutes, kol daržovės suminkštės. Tuomet įmaišykite smulkintą česnaką, džiovintus bazilikus ir raudonėlius. Po minutės supilkite vištienos sultinį ir viską kartu užvirkite. Tuomet sumažinkite kaitrą ir virkite padažą dar 10 minučių.
Tuo metu pagal instrukciją ant pakuotės gausiai pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Kai jie bus paruošti, sudėkite į keptuvę su mėsos ir daržovių padažu. Gerai išmaišykite, puoškite šviežiais bazilikais arba petražolėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.