Išliko tradicija ant stalo dėti 12 patiekalų – kūčiukus, įvairiai patiektą silkę, žuvų, grybų, ankštinių daržovių patiekalusi, kūčią, spanguolių kisielių, aguonpienį ir kitus – Lietuvoje yra skaičiuojama daugiau nei 100 įvairių Kūčių patiekalų, kurie skirdavosi regionuose ar netgi rajonuose.
Tačiau vienas dalykas būdingas visiems regionams: pieno ir kiaušinių produktai neatitinka pasninko tradicijos, tad ant stalo jų neturėtų būti. Visuomenei modernėjant ir tampant vis vakarietiškesne, pasninko tradicijos griežtumas silpsta, tačiau daugybė šeimų vis dar laikosi nuostatos nedėti ant Kūčių stalo nieko, kas būtų pagaminta iš pieno ar kiaušinių.
Bet jeigu norisi paskaninti mišrainę majonezu ar užsidėti jo ant keptos žuvies – išeitis yra.
Pasigaminkite majonezą, kuriame nebus nei pieno, nei kiaušinių.
Dalijamės trimis receptais.
Avokadų majonezas
Reikės:
- 2 sunokusių avokadų
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 v. š. citrinų sulčių
- 2 česnako skiltelių arba 1 a. š. garstyčių
- druskos, maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti
Sunokusių avokadų minkštimą apšlakstykite citrinų sultimis. Trintuvu sutrinkite avokadus, pilkite alyvuogių aliejaus, dėkite garstyčių arba išspaustų česnakų (pagal skonį), pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Galite valgyti iš karto arba kelias paras palaikyti šaldytuve.
Majonezas su konservuotų avinžirnių skysčiu
Reikės:
- apie 180 ml neutralaus skonio augalinio aliejaus (tinka saulėgrąžų, rapsų)
- 2 v. š. skysčio nuo konservuotų avinžirnių
- 1 v. š. citrinų sulčių
- 2 a. š. garstyčių
- 0,5 a. š. agavų arba klevų sirupo
- druskos
- juodųjų pipirų
Kaip gaminti
Į plaktuvo indą supilkite skystų nuo konservuotų avinžirnių, citrinų sultis, dėkite garstyčias, druską, juoduosius pipirus, sirupą. Trumpai viską suplakite.
Toliau plakdami plona srovele pilkite aliejų. Pilkite, kol pasieksite tinkamą majonezo konsistenciją.
Galite valgyti iškart arba laikyti stiklainėlyje šaldytuve apie savaitę.
Majonezas su sojų pienu
Reikės:
- 6 v. š. alyvuogių aliejaus
- 3 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
- druskos
- pusės puodelio sojų pieno
Kaip gaminti
Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, dėkite į plaktuvą ir suplakite lėčiausiu režimu. Į masę, ją trindami toliau, po šaukštą pilkite alyvuogių aliejų. Pilkite tiek aliejaus, kol konsistencija bus panaši į majonezo. Palaikykite valandą šaldytuve – atvėsęs majonezas dar šiek tiek sutirštės.