Tokius sausainius galima dovanoti kam nors kaip dovaną, nes ir atrodo labai dailiai, ir yra be galo skanūs.
Perskaičius receptą turbūt gali kilti klausimas, kaip tas sausainių gaminimo švirkštas atrodo (jeigu tokio nesate naudoję ar matę), tad pridėjau vieną nuotrauką, kokį sausainių švirkštą naudoju aš.
Tiesą pasakius sausainius su švirkštu kepti yra vienas malonumas. Smagiausia, kad naudojant sausainių švirkštą galima iškepti tikrai didelį kiekį sausainių labai greitai ir be didelio vargo. Visi sausainiai gaunasi vienodo dydžio ir formos, be to, sausainiai kepant vos vos išsiplečia, tad vienoje skardoje galima iškart iškepti didelį kiekį sausainėlių.
Tiesa, net ir neturint sausainių gaminimo švirkšto šiuos sausainius galite išspausti naudojdami konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu.
Kalėdiniai kavos sausainiai su airiško likerio kremu
Maždaug 36 sausainiams su kremu reikės (stiklinė 240 ml):
- 2 ¼ stiklinės (300 g) miltų
- 225 g sviesto (kambario temperatūros)
- 2/3 stiklinės (140 g) smulkaus rudojo cukraus
- 1/3 stiklinės (30 g) nesaldžios kakavos
- 1 kiaušinio
- 2 valg. š. tirpios kavos
- 2 valg. š. karšto vandens
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
- 1/3 arb. š. smulkios druskos
Kremui reikės:
- 1 ½ stiklinės (190 g) cukraus pudros
- 55 g sviesto (kambario temperatūros)
- 2 valg. š. airiško likerio
- 1 valg. š. grietinėlės (35 proc. riebumo)
- 1 žiupsnelio druskos
Kaip gaminti
Tirpią kavą sumaišome puodelyje su karštu vandeniu, atidedame į šalį.
Viename dubenyje sumaišome miltus, kakavą ir druską.
Į kitą dubenį sudedame sviestą ir rudąjį cukrų, plakame elektriniu plaktuvu kelias minutes, kol gausime vientisą, kreminę masę. Įmušame kiaušinį ir supilame vanilės ekstraktą, vėl išplakame. Tada supilame tirpią kavą ir išplakame.
Į tešlą pamažu, per kelis kartus suberiame miltus, plakame, kol nelieka miltų gumulėlių.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
Orkaitės skardą išklojame kepimo popieriumi.
Sausainių tešlą sudedame į sausainių gaminimo švirkštą (naudokite pagal turimo švirkšto instrukcijas) ir spaudžiame sausainius tiesiai ant kepimo popieriaus. Sausainiai kepdami praktiškai neišsiplečia, tad galite sausainius kepti gan arti vienas kito, nes jie bekepant tikrai nesulips. Sausainių tešla nuo švirkšto turi nukristi su kiekvienu paspaudimu. Jeigu tešla labai sušyla ir pasidaro itin minkšta (nenukrenta nuo švirkšto), galite labai trumpam įdėti į šaldytuvą. Jei tešla bus per šalta ir kietesnė, tuomet spaudžiami sausainiai taip pat nenukris nuo švirkšto. Kitaip tariant, tešla turėtų būti kambario temperatūros.
Sausainius kepame 9 minutes įkaitintoje orkaitėje. Iš viso gausite maždaug 72 sausainius. Iškepusius sausainius paliekame visiškai atvėsti.
Visus kremui skirtus ingredientus sudedame į vieną dubenį, išplakame elektriniu plaktuvu. Kremą sudedame į plastikinį maišelį, šiek tiek prakerpame maišelio kampuką ir išspaudžiame šiek tiek kremo ant lygiosios sausainio pusės, tada uždedame kitą sausainį. Kremas yra gana minkštas, tad sausainių galite labai nespausti, kadangi jis pastovėjęs sustings (siūlau kremo negailėti). Kai kremas sustingsta, sausainius apibarstome cukraus pudra. Sausainiai pagaminti!