Šis tortas yra su daug imbierinių sausainių. Jie yra ir pačiame torte, ne tik pagrinde. Viršus yra gana gaivus, nes jis yra iš apelsinų sulčių. Dar šio nekepto torto privalumas yra tas, kad jį gaminant nereikia orkaitės.
Šio torto idėją paėmiau iš suomiško „piparijuustokakku“ – sūrio torto su imbieriniais sausainiais. Jis gali būti tiek keptas, tiek nekeptas. Suomijoje populiaru tokius tortus gaminti šventiniu laikotarpiu.
Su kitomis maisto tinklaraštininkėmis dalyvauju projekte #maistasjungia. Kiekviena gaminame kokios nors šalies kalėdinius patiekalus. Aš pasirinkau Suomiją, nes gana neblogai žinau jos tradicijas, kultūrą, skonius. Man patinka, kad visi tradiciniai suomiški receptai yra paprasti, naudojami įprasti ingredientai.
Keletas patarimų:
- Visi ingredientai (taip pat ir grietinėlė) turi būti kambario temperatūros. Kitu atveju želatiną gali sutraukti.
- Gamindama tortus su želatina, visada naudoju „Dr.Oetker“ želatiną. Jos nereikia papildomai išbrinkinti. Taip pat šios želatinos reikia naudoti mažiau nei kitų gamintojų. Kitu atveju skaitykite, kas parašyta ant želatinos pakuotės.
- Šiam tortui pagaminti užtenka vieno pakelio želatinos (20 g).
- Sausainius naudojau imbierinius „Anna’s“.
- Tortą puošiau su apelsinais, sausainiais ir „Dr.Oetker“ ir cukrines dekoracijas. Jas reikėtų uždėti prieš pat patiekiant.
- Į patį tortą įpyliau šiek tiek šviežiai spausto apelsino sulčių, o viršų dariau iš paprastų apelsinų sulčių, kurios būna pakeliuose. Jeigu trūksta saldumo, galima į jas įdėti cukraus.
- Šis nekeptas tortas yra lengvai saldus.
- Apelsinų sultis užpilti ant torto viršaus tik tada, kai jis sustingęs. Daugmaž po valandos.
Nekeptas tortas su imbieriniais sausainiais
Paruošimo laikas – 30 min.
Ingredientai pagrindui:
- 150 g imbierinių sausainių
- 60 g ištirpinto sviesto
Tortui:
- 500 g maskarponės
- 200 riebios grietinėlės (30-35 proc.)
- 4 valg. š. šviežių apelsinų sulčių
- 70 g (1/2 st.) cukraus pudros
- 60 g (nepilna 1/2 st.) vandens
- 14 g želatinos
- vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus
- 75 g imbierinių sausainių
Viršui:
- 250 ml apelsinų sulčių
- 6 g želatinos
- 1/4 st. vandens
Gaminimas
Pagrindas. Maisto smulkintuvu sausainius sutrinti iki smulkių trupinių, supilti ištirpintą sviestą. Šaukštu viską išmaišyti. Į 22 cm apvalios, atsegamos kepimo formos apačią įdėti kepimo popierių, šonus patepti sviestu.
Suberti sausainius į kepimo formą, šaukštu išlyginti pagrindą. Įdėti į šaldytuvą.
Tortas. Dideliame inde elektriniu plakikliu išplakti maskarponę, cukraus pudrą, vaniliną, apelsinų sultis, šlakelį grietinėlės. Tada grietinėlę įpilti po truputėlį. Iš viso plakti apie 4–5 min.
Želatina: į metalinį indą įpilti vandens, apibarstyti želatiną, viską išmaišyti.
Į platesnį puodą (ar keptuvę) pripilti nedaug vandens. Į jį įstatyti indą su želatina. Kaitinti ant neaukštos kaitros. Maišant mentele, ištirpinti želatiną. Neleisti jai užvirti. Želatina turi būti visiškai ištirpusi. Į kremą pilti, kai ji bus pravėsusi, bet dar vos šilta.
Želatiną sumaišyti su 4 šaukštais įdaro. Plakant plaktuvu želatiną plona srovele supilti į kremą.
Sausainius supjaustyti nedideliais gabaliukais. Juos suberti į įdarą ir viską atsargiai išmaišyti.
Įdarą supilti į kepimo formą. Padėti į šaldytuvą maždaug valandai ar kol viršus bus kiek sustingęs.
Apelsinų sluoksnis
Į indą pripilti apelsinų sulčių.
Į metalinį indą įpilti vandens, apibarstyti želatiną, viską išmaišyti. Ją ištirpinti (žr. aukščiau).
Ištirpusią ir pravėsusią želatiną sumaišyti su keliais šaukštais sulčių. Ją po truputį supilti į apelsinų sultis.
Užpilti ant torto viršaus. Padėti į šaldytuvą per naktį.
Išėmimas iš formos: su dideliu peiliu perbraukti per torto šonus ir atsargiai nuimti kepimo formą. Peilį užkišti tarp popieriaus ir torto apačios. Nuimti popierių ir perkelti į lėkštę.