Kristina kartodavo: knyga bus tada, kai ir vėl turės ką pasakyti ir galės ją paruošti kokybišką ir naudingą vartotojui. Toks laikas atėjo praėjus maždaug trejiems metams po pirmosios knygos išleidimo.
„Pajutau labai aiškų norą pasidalinti savo per šiuos metus sukaupta patirtimi, žiniomis ir skaniausiais receptais.
Didžiuojuosi knygos teorine dalimi – joje paprastai paaiškinu, ką kiekvienas turi žinoti apie subalansuotą mitybą, dalijuosi praktiniais patarimais, kaip be didelių pastangų savo mitybą paversti bent šiek tiek sveikesne.
Receptai skirti kasdienybei palengvinti ir atsako į klausimą „Ką šiandien ir vėl gaminti vakarienei“.
Patiekalai ryškūs, spalvingi ir šiuolaikiški, dauguma lengvai ir greitai pagaminami. Sukurti galvojant apie mitybos įvairovę, su daug daržovių ir sveikatai palankių produktų. Maistingi, bet ne perdėtai sveiki. Ir visi iki vieno be galo skanūs“, – pasakojo tinklaraštininkė.
Kristinos tikslas – kad skaitytojas norėtų išbandyti visus iš eilės knygos receptus, o išbandęs ir vėl kartotų. Patiekalus, kuriuose susijungia geras skonis ir maistinga sudėtis, jauna moteris vadina laiminga mityba ir siūlo „Stiliaus“ skaitytojams paragauti kelis tokius patiekalus.
Viščiukas kokosų padaže
Šis receptas, ko gero, įeina į mano asmeninį TOP 5. Dievinu vieno puodo patiekalus – viską suruoši, sumeti į puodą ir keliauji savais reikalais, kol puode troškinasi skaniausia vakarienė.
Apie skonį čia net nėra ką kalbėti – mėsa būna minkštutėlė, itin aromatinga, o padažą norisi kabinti šaukštais. Lengvai pagaminama (nereikia stovėti prie viryklės), maistingos sudėties, be galo skanu ir valgo net mažiausi. Geriau nebūna.
Porcijos: 4
Gamybos trukmė: 1 val. 45 min.
Reikės:
- 1 viščiuko (maždaug 1,5 kg svorio)
- 1/2 aitriosios paprikos
- 3 cm imbiero šaknies
- 3 skiltelių česnako
- didelės saujos šviežių kalendrų
- druskos
- pipirų
- 2 stiklinių (500 ml) vištienos sultinio
- 1 a. š. raudonojo kario prieskonių mišinio arba pastos
- 1 a. š. rudojo cukraus
- 1 v. š. sojų padažo („Tamari“)
- 1 a. š. austrių arba žuvų padažo
- 1 žaliosios citrinos
- 200 g riebaus kokosų pieno arba 400 g liesesnio kokosų pieno
- 5 vidutinio dydžio bulvių
- patiekti – aitriosios paprikos ir šviežių kalendrų
Viščiuką nuplauname ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Indelyje sumaišome smulkiai kapotą aitriąją papriką (be sėklų), tarkuotą imbierą, česnaką, smulkintas kalendras (kotelių neišmeskite, juos naudosime vėliau) ir 1/2 a. š. druskos.
Atsargiai užkišame pirštą už viščiuko odelės ties krūtinėle ir pirštu kiek pasiekiame atsargiai atlaisviname odelę nuo mėsos. Paruoštą kalendrų ir aitriosios paprikos mišinį dedame po odele ir kiek įmanoma tolygiau paskirstome krūtinėlės paviršiumi. Jei viščiuko kojelės nesilaiko šalia, galima jas surišti siūlu.
Į ketaus puodą arba maždaug viščiuko dydžio kepimo formą aukštais kraštais pilame sultinį, sudedame kalendrų kotelius, raudonojo kario prieskonių mišinį arba pastą, cukrų, sojų ir austrių padažus, įtarkuojame vienos žaliosios citrinos žievelę ir viską išmaišome.
Į puodą su padažu įdedame viščiuką krūtinėle aukštyn, pabarstome jį druska ir pipirais.
Uždengiame puodą, statome į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 45 min. Jei naudojate kepimo formą, viščiuką apdenkite folija.
Po 45 min. į padažą įmaišome kokosų pieną, sudedame bulves ir kepame neuždengę dangčiu dar 45 min.
Patiekiame gilesnėse lėkštėse, į jas pilame po samtuką padažo, dedame bulvių ir valgytojo pageidaujamą viščiuko dalį. Rekomenduoju suaugusiesiems patiekti krūtinėlę, nes ji šiek tiek aštresnė, o vaikams – sparnelius, kojeles ar mažuosius vidinės filė gabalėlius.
Patiekdami gausiai apšlakstome žaliosios citrinos sultimis, pabarstome aitriosios paprikos griežinėliais ir šviežiais kalendrų lapeliais.