Siūlome išbandyti keturis lengvai paruošiamų sumuštinių su žuvimi receptus, kurie tiks ne tik advento, bet ir šventiniam pusryčių stalui.
„Sumuštiniai yra vienas populiariausių užkandžių, vartojamų ištisus metus – juos renkamės ne tik pusryčiams, bet ir keliaudami ar norėdami greitai užkąsti. Prieššventinis laikotarpis ir taip gausus darbų bei reikalų, kuriuos norime užbaigti iki Šv. Kalėdų, tad nenuostabu, kad esame linkę rinktis greitai paruošiamą maistą“, – sako duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos „Mantinga“ naujų produktų vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.
Pasak jos, nors Lietuvoje itin mėgstami sumuštiniai su mėsos produktais, advento laikotarpiu labiau tinkami sumuštiniai su kepta, rūkyta ar sūdyta žuvimi.
Sumuštinis su kiaušiniu, burokėliais ir rūkyta skumbre
Reikės:
- 1 speltų duonelės su burokėliais,
- 1 virto kiaušinio,
- 1 virto burokėlio,
- 50 g šaltai rūkytos skumbrės,
- 1 šaukšto majonezo,
- šviežių kalendrų papuošti.
Kaip gaminti
Duonelę perpjaukite išilgai ir patepkite majonezu. Išdėliokite ant riekės plėšytą skumbrę, o ant viršaus – griežinėliais supjaustytą kiaušinį ir burokėlį. Apibarstykite smulkintomis kalendromis ir uždenkite likusia duonele.
Sumuštinis su silke, kastiniu ir marinuotais agurkais
Reikės:
- 1 tamsios bandelės,
- 1 šaukšto kastinio,
- 2 nedidelių marinuotų agurkų (pvz., kornišonų),
- 40 g sūdytos silkės,
- įvairių žalumynų papuošti.
Kaip gaminti
Bandelę perpjaukite pusiau ir patepkite kastiniu. Išdėliokite per pusę perpjautus agurkėlius, sikės juostelę ir žalumynus. Prispauskite likusia bandele.
Skrebučiai su ančiuviais ir mangų-pomidorų salotomis
Reikės:
- tamsios čiabatos duonos,
- 1 mango,
- 3–4 skirtingų spalvų pomidorų,
- 50 g ančiuvių filė aliejuje,
- kelių šakelių šviežių bazilikų,
- 1 skiltelės česnako,
- šlakelio alyvuogių aliejaus,
- druskos,
- juodųjų pipirų.
Kaip gaminti
Duoną supjaustykite stambiomis riekėmis ir paskrudinkite, tada jas įtrinkite česnako skiltele. Mangą nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Pomidorus taip pat supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su mangais ir bazilikų lapeliais – šias salotas pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais.
Ant paruoštų skrebučių dėkite po šaukštą pomidorų ir mangų salotų ir išdėliokite ančiuvius.
Dešrainis su kepta žuvimi ir mangu
Reikės:
- 1 dešrainio bandelės,
- 100 g tilapijų filė,
- pusės mango,
- 1 šaukšto majonezo,
- 1 šaukšto švelnių garstyčių,
- šlakelio aliejaus,
- druskos,
- juodųjų pipirų,
- trupučio citrinos sulčių,
- kapotos aitriosios paprikos (pagal skonį),
- kapotų šviežių kalendrų papuošti.
Kaip gaminti
Tilapijų filė apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais ir kepkite orkaitėje arba garuose apie 10 min. Pusę nulupto mango supjaustykite smulkiais kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su kapota aitriąja paprika.
Majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir ištepkite dešrainio bandelės vidų. Į bandelę sudėkite iškeptą žuvį, mangus ir apibarstykite smulkintomis kalendromis.