Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežių daržovių populiarumas šaltuoju metų sezonu neblėsta, taip pat ir įvairių kruopų, kurios tinka sriuboms virti.
„Populiariausių daržovių penketuke rikiuojasi bulvės, svogūnai, morkos, švieži kopūstai bei pomidorai. Taip pat pirkėjų mėgstamos ir įvairiausios kruopos. Pagal pardavimų duomenis matome, kad populiariausios kruopos yra ryžiai, grikiai ir avižiniai dribsniai. Tačiau sparčiai populiarėja ir bolivinės balandos, lęšiai, avinžirniai, perlinės kruopos, kurios yra puikus ir sriubų priedas“, – teigia V. Budrienė.
Svarbiausias akcentas – naminis sultinys
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad sriubą į maisto racioną įtraukti būtina. Sriubos ne tik suteikia sotumo jausmą, bet ir padeda palaikyti tinkamą skysčių kiekį organizme, stiprina imuninę sistemą. Sriubos gali padėti išvengti peršalimo ir gripo, nes jose gausu maistinių medžiagų, kovojančių su ligomis. Visgi, nors sriubos gaminimas daug pastangų nereikalauja, žinoti kelias taisykles pravartu.
„Norint paruošti aromatingą sriubą – svarbiausia išsivirti naminio sultinio. Pavyzdžiui, norėdami pasigaminti vištienos sultinio, šaldiklyje sukaupkite vištienos kaulų atsargų. Kai norėsite virti sriubą, sudėkite kaulus į puodą, pridėkite svogūnų, salierų, morkų, pipirų žirnelių, lauro lapų ir viską ilgai virkite ant žemos ugnies. Galiausiai sultinį nukoškite, sriubą pagardinkite pakeptomis daržovėmis, bulvėmis, mėsos likučiais, kruopomis, žalumynais. Šiuos ingredientus sudėjus į perkoštą sultinį dar šiek tiek pavirkite“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi netikėtais pagardais, kurie net ir paprasčiausiai sriubai suteiks ypatingo skonio.
Kokiais netikėtais ingredientais paskaninti sriubą?
Duonos likučiai. Užpilkite sriubą ant padžiūvusios duonos ir leiskite išbrinkti. Galiausiai viską sutrinkite trintuvu. Šitaip paruošta sriuba taps kur kas tirštesnė.
Jogurtas. Grietinė – dažnai naudojama pagardinti įvairiausioms sriuboms, tačiau paįvairinimui pamėginkite jas paskaninti mažiau kalorijų turinčiu natūraliu jogurtu. Jogurtas dar švelnesnės tekstūros suteiks trintoms bulvių, šparaginių pupelių, brokolių ar žiedinių kopūstų sriuboms.
Malti riešutai. Malti migdolai arba anakardžiai suteiks jūsų sriubai malonios tekstūros ir žemiško skonio.
Avokadai. Trintas avokadas puikiai tinka tirštai sriubai, ypač jeigu joje gausu porų. Jis nepakeis sriubos skonio, tik suteiks jai glotnumo.
Šalta grietinėlė. Šalta grietinėlė atvėsins karštą sriubą ir suteiks jai glotnumo. Išvirę sriubą įpilkite į ją šiek tiek nesaldintos grietinėlės ir sutrinkite trintuvu.
Miltai ir kukurūzų krakmolas. Įmaišę į sriubą miltų arba kukurūzų krakmolo suteiksite jai ypatingo tirštumo. Prieš dedant į sriubą šiuos ingredientus galite ištirpinti vandenyje arba pakaitinti lygiomis dalimis su sviestu, kol miltai ar kukurūzų krakmolas susimaišys ir gausite vientisą tirštą masę be gumuliukų. Ją įpilkite į sriubą ir gerai išmaišykite.
„Iki“ atstovė dalijasi trimis šildančios sriubos receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.
Trinta bulvių ir porų sriuba
Reikės:
- 300 g porų
- 300 g bulvių
- 40 g sviesto
- 2 česnako skiltelių
- 0,5 a. š. čiobrelių
- 1 a. š. druskos
- 0,25 a. š. maltų pipirų
- 1 l vandens arba daržovių sultinio
- 150 g grietinės
- 0,5 a. š. ciberžolių
- 100 g askaloninių svogūnų
- 1 a. š. cukraus
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
Kaip gaminti
Nuvalykite, gerai nuplaukite ir supjaustykite porus plonais griežinėliais. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Puode įkaitinkite sviestą, sudėkite bulves, porus ir sutrintas česnako skilteles. Kepkite 5 minutes. Įberkite druskos, pipirų, čiobrelių, pilkite vandens arba sultinio. Virkite 5–20 minučių, kol suminkštės bulvės, tada sudėkite ciberžoles ir virkite dar 2–3 minutes.
Nukelkite nuo kaitros, sudėkite grietinę ir trintuvu sutrinkite sriubą. Nulupkite svogūnėlius ir supjaustykite juos juostelėmis. Mažesnėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite svogūnus, pabarstykite cukrumi ir kepkite, kol jie gražiai paruduos ir taps traškūs. Sriubą patiekite su paruoštais svogūnėliais.
Tiršta lęšių sriuba su aitriosiomis paprikomis
Reikės:
- 200 g raudonųjų lęšių
- 2 česnako skiltelių
- 70 g svogūnų
- 70 g morkų
- 1 a. š. saldžiųjų raudonųjų paprikų miltelių
- 1 nedidelės aitriosios paprikos
- 1 a. š. druskos
- 0,25 a. š. pipirų
- 800 ml daržovių sultinio arba vandens
- 200 ml pomidorų tyrės
- 30 g sviesto
- 2-3 v. š. citrinų sulčių
- 0,25 a. š. smulkintų aitriųjų paprikų
- saujos mėgstamų žalumynų daigų
Kaip gaminti
Lęšius nuplaukite šaltu vandeniu. Nulupkite svogūną ir nuskuskite morką, juos smulkiai supjaustykite. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus. Po 2-3 minučių sudėkite morkas ir sutrintus česnakus, saldžiąsias ir aitriąsias paprikas, pomidorų tyrę ir troškinkite dar minutę. Supilkite sultinį arba vandenį, lęšius, viską gerai išmaišykite ir leiskite užvirti ant vidutinės kaitros.
Kai sriuba užvirs, pagardinkite ją druska ir pipirais. Sumažinkite kaitrą, uždenkite ir leiskite sriubai virti 20 minučių. Nuimkite nuo viryklės, sutrinkite trintuvu ir supilkite citrinų sultis. Prieš patiekdami pabarstykite žalumynų daigais ir smulkintomis aitriosiomis paprikomis.
Brokolių sriuba su čederio sūriu
Reikės:
- 2 šaukštų sviesto
- 2 v. š. smulkiai supjaustytų svogūnų
- 0,25 puodelio universalių miltų
- 1 puodelio grietinėlės
- 1 puodelio pieno
- 3 puodelių vandens arba vištienos sultinio
- 500 g brokolių
- 2 nedidelių supjaustytų morkų
- 2 puodelių tarkuoto čederio sūrio
- 0,25 v. š. garstyčių
- druskos
- pipirų
Kaip gaminti
Dideliame puode ištirpinkite sviestą ir 4–5 minutes ant vidutin4s ugnies pakepinkite svogūnus. Suberkite miltus ir virkite apie 3–4 minutes. Lėtai supilkite vištienos sultinį ir maišykite iki kol mišinys pradės tirštėti. Sudėkite supjaustytas morkas, sudėkite brokolius ir virkite 20 minučių. Sudėkite garstyčias ir palaipsniui įmaišykite tarkuotą sūrį. Virkite, kol sūris išsilydys. Pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!