Kai gyvenau Ispanijoje, ne kartą turėjau progą paragauti ryžių su vištiena ar daržovėmis, paruoštų ispanės namų šeimininkės. Žinote tą jausmą, kai vieną kartą paragauji nuostabiai skanaus patiekalo ir skonis išlieka atmintyje visam laikui? Tad tų skaniųjų ispaniškų ryžių skonį prisimenu iki dabar.
Ši vištiena su ryžiais beveik idealiai atitinka Ispanijoje ragautą patiekalą, todėl labai rekomenduoju išmėginti ir įvertinti skonį.
Tai patiekalas jaukiai, sočiai ir ilgai vakarienei, kai niekur neskubama, nežiūrima į laikrodį, o mėgaujamasi gardžiu karštu maistu su taure gero ispaniško vyno.
Vištiena su ryžiais
Reikės:
- 180 g apvaliųjų ryžių
- 4 vištų kulšelių
- 2 nedidelių morkų
- 750 ml karšto vandens
- 125 ml baltojo vyno (nesaldaus)
- 1 nedidelio svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. ciberžolių miltelių
- 1 vištienos sultinio kubelio
- 1 lauro lapo
- juodųjų pipirų
- druskos
Kaip gaminti
Svogūną ir česnako skilteles nulupkite. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, česnako skilteles sutrinkite spaustuku.
Morkas nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
Ištirpinkite pusę vištienos sultinio kubelio inde su 750 ml karšto vandens.
Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite susmulkintą svogūną ir česnako skilteles ir kepkite apie 3 min.
Sudėkite vištų kulšeles, apkepkite iš abiejų pusių, kol šiek tiek apskrus, tada apibarstykite druska, pipirais, ciberžolėmis ir puse sultinio kubelio. Į keptuvę dėkite lauro lapą ir morkas. Išmaišykite ir pakepkite kelias minutes.
Ant kulšelių supilkite vyną, kaitinkite apie 5 min., kol beveik visas vynas išgaruos. Vištieną užpilkite 250 ml vištienos sultinio, išmaišykite. Kai sultinys pradeda virti, uždenkite keptuvę dangčiu ir kaitinkite 20 min. Po to kulšeles išimkite iš keptuvės.
Į keptuvėje likusį sultinį supilkite ryžius, maišykite ir kaitinkite 5 min., kol ryžiai sugers visą skystį. Tada supilkite likusį sultinį, išmaišykite ir kaitinkite apie 15 min. (kol ryžiai suminkštės). Sudėkite kulšeles ant ryžių, uždenkite keptuvę dangčiu, išjunkite ugnį ir palikite dar 5 min. pastovėti.