Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad pieno produktai yra puikus būdas gauti reikiamą kiekį baltymų ir mikroelementų, taip pat pieno rūgšties bakterijų, būtinų žarnyno bei viso žmogaus organizmo veiklai.
Išbandykite sveikatai palankius patiekalus
Iš varškės tradiciškai gaminama nemažai patiekalų: kepti ir virti varškėčiai, blyneliai, įvairūs apkepai, taip pat desertai, saldūs kepiniai – spurgos, sausainiai.
„Varškė naudinga dėl visaverčių baltymų, aminorūgščių, fosforo ir kalcio, joje yra nedidelis kiekis kalio, magnio, vitaminų A, D ir B12. Varškė gali būti įvairiai paruošta: tiek termiškai apdorota, tiek neapdorota, be to, svarbūs kiti komponentai, kurie prie jos dedami. Kuo mažiau priedų sudedame į varškę, tuo ji sveikatai palankesnė. Jeigu ruošiamas varškės gaminys, į kurį beriami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks patiekalas bus mažiau naudingas sveikatai“, – primena E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė sako, kad pieno produktus galima vartoti kartą per dieną nors ir kasdien arba bent jau 2-3 kartus per savaitę: „Nors varškėje laktozės (pieno cukraus) yra nedaug, tačiau žmonės, kurie visiškai neturi laktazės fermento, reikalingo laktozės virškinimui, turėtų atsargiai vartoti varškę, mat tai gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju reikėtų valgyti varškę be laktozės.“
Ekspertė pataria atkreipti dėmesį ir į varškės riebumą.
„Nuo varškės riebumo priklauso produkto skoninės savybės, maistinė vertė ir įtaka sveikatai. Žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata ir vartoja įvairius produktus saikingais kiekiais, gali valgyti įvairaus riebumo varškę. Tačiau tie, kurie turi padidintą cholesterolio kiekį arba polinkį sirgti širdies kraujagyslių ligomis bei nutukimu, turėtų rinktis liesesnę varškę. Todėl kiekvienas varškės riebumą turėtų pasirinkti pagal sveikatos būklę“, – sako gydytoja dietologė.
Varškės įvairovė – skirtingiems skoniams
Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, varškės gaminių pagal savo skonį parduotuvėje ras kiekvienas pirkėjas.
„Galima rinktis riebesnę ar liesesnę, rupesnę ar glotnesnę, taip pat varškę grūdeliais, pagardintą vaisiais ir uogomis ar desertinę. Pirkėjai, auginantys vaikus, dažnai į krepšelį įsideda varškės sūrelius: jų yra pačių įvairiausių skonių. Yra ir varškės netoleruojantiems laktozės ar ieškantiems tik ekologiškos produkcijos. Norintiems sutaupyti, verta pirkti didesnį kiekį varškės, kuri būna supakuota po kilogramą, taip pat paieškoti „Rimi basic“ etikete pažymėtų gaminių“, – pataria O. Suchočeva.
Ekspertė pastebi, jog vis didėja produktų be laktozės populiarumas. Šiuo metu populiariausi belaktoziai kasdienio vartojimo pieno kategorijos produktai – pienas, varškė, grietinė, sviestas, sūris, taip pat jogurtai.
„Gaminiai be laktozės dažniau pasirenkami ne dėl mados, bet dėl sveikatingumo priežasčių: laktozės netoleravimo, alergijų, siekiant išvengti nemalonių pojūčių ir pan. Pastebime, kad šių maisto prekių daugiau perka jaunesnio amžiaus pirkėjai, daugiausia – moterys. Dėl mados ar tam tikrų gyvenimo požiūrio klausimų, tokių kaip tvarumas ar gyvūnų apsauga, dažniau yra pasirenkama veganiška mityba“, – pastebi O. Suchočeva.
„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsikepti varškės, moliūgų ir obuolių apkepą – daug laiko nesugaišite, o skonis nenuvils.
Varškės, moliūgų ir obuolių apkepas
Reikės:
- 180 g varškės
- 300 g moliūgo
- 2-3 vnt. obuolių
- 50 g sviesto
- 2 vnt. kiaušinių
- 1 šaukšto cukraus
- 200 g miltų
- druskos, cinamono ar kitų mėgstamų prieskonių.
Kaip gaminti
Nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka moliūgus ir obuolius.
Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų ir gerai išsukite juos su cukrumi ir cinamonu.
Ištirpinkite sviestą ir įmaišykite jį i varškę.
Išplakite baltymus iki standumo, tarkuotus moliūgus ir obuolius sumaišykite su varškės ir trynių mase, suberkite miltus.
Atsargiai įmaišykite plaktus baltymus ir viską supilkite į riebalais pateptą formą. Kepkite 165–170 laipsnių temperatūroje apie 30–40 minučių, kol gražiai paruduos. Galima valgyti su jogurtu arba grietine.