„Prancūzai obuolių pyragą kepa su sviestu, o italai – su alyvuogių aliejumi. Šis pyragas drėgnas, aromatingas ir skanus išlieka net kelias dienas.
Pirmą kartą obuolių pyrago su alyvuogių aliejumi paragavau keliaudama po Toskaną, tą receptą esu aprašiusi ir savo tinklaraštyje, tiesa, jis kiek skiriasi nuo šio recepto, bet kepimo principas tas pats.
Itališkam obuolių pyragui kvapumo suteikia nutarkuota citrinų žievelė ir vanilinis cukrus“, – teigia Renata.
Su žurnalo „Savaitgalis“ skaitytojais ji pasidalijo skaniausiais obuolių pyragų receptais iš savo elektroninės knygos „Obuolių pyragai iš viso pasaulio“. Šią elektroninę knygą su 12 obuolių pyragų receptais nemokamai galima parsisiųsti iš mano tinklaraščio SezonineVirtuve.lt.
Itališkas obuolių pyragas „Torta di Mele“
Reikės (21 cm skersmens kepimo formai):
- 600 g saldžiarūgščių kietesnių obuolių
- 3 kiaušinių
- 120 ml lengvo skonio ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 140 g cukraus
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
- 200 g kvietinių miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 1 citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės
- miltelinio cukraus apibarstyti
Kaip gaminti
Atsegamos kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus ištepkite alyvuogių aliejumi. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Obuolius perpjaukite, išimkite sėklas, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Kiaušinius išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, toliau plakdami lėtai supilkite alyvuogių aliejų ir plakite, kol masė bus vientisa. Smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir suberkite miltų mišinį. Užmaišykite vientisą tešlą.
Obuolius suberkite į tešlą ir išmaišykite.
Kepkite apie 30–40 minučių, kol įkištas medinis dantų krapštukas bus sausas. Iškepusį pyragą palikite praaušti praviroje kepimo formoje. Prieš pjaustydami apibarstykite milteliniu cukrumi.