Tam pritaria ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri sako, kad sumanaus ryto paslaptis – sezoniškumas ir balansas lėkštėje.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad pirkėjai išties tampa vis atsakingesni ir atidžiau planuoja savo pirkinius. Be to, naudojasi ir patrauklių kainų pasiūlymais.
„Atsakingas pirkinių planavimas – daugelio pirkėjų siekiamybė. Pastebime, kad jų krepšeliuose vis dažniau vyrauja sezoniškumas: pirkėjai gausiai perka vietinių ūkininkų užaugintas daržoves ir vaisius – obuolius, moliūgus, bulves, svogūnus“, – teigia V.Budrienė.
Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė ir populiaraus maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė sako, kad norint pasigaminti sočius, skanius, tačiau nebrangius pusryčius, daug fantazijos nereikia. Gamindama pusryčius ji pati dažnai panaudoja įvairiausius nuo pietų ar vakarienės likusius likučius, o jos pusryčių lėkštė neįsivaizduojama be turbūt kiekviename šaldytuve randamų produktų: kiaušinių, duonos, įvairiausių daržovių, kuriomis ji stengiasi mėgautis pagal sezoną.
„Jeigu vasarą pusryčiams renkatės sumuštinius, jogurtą su uogomis ar granolą, tai rudenį ir žiemą racione turėtų atsirasti daugiau šildančio maisto: kruopų, košių, keptų daržovių“, – teigia ji ir dalijasi keliomis gudrybės, kuriomis ji vadovaujasi gamindama skanius ir taupius pusryčius.
Naudingi tinklaraštininkės patarimai
Svarbiausia – balansas. Pasak G.Žutautaitės, sveikiems pusryčiams turėtų galioti tos pačios taisyklės, kaip ir likusiam dienos meniu. Jeigu valgote net ir paprasčiausią sumuštinį, prie jo nepamirškite ir daržovių ar daugiau baltymų – žuvies, mėsos, kiaušinio ar tiesiog saujos riešutų.
Nepamirškite sezoniškumo. Tiek gamindama pietus, tiek vakarienę, tiek ruošdama pusryčius tinklaraštininkė į racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau daržovių. Jas ji renkasi pagal sezoną. Mat tokiu būdu ne tik valgome daugiau vietinių augintojų užaugintų sodo bei daržo gėrybių, bet ir sutaupome – sezoniniai vaisiai ir daržovės siūlomi už geriausią kainą. Todėl smidrus ji pataria valgyti pavasarį, o keptą moliūgą – rudenį.
Norite sutaupyti laiko – pasiruoškite iš vakaro. Nors pusryčius laiko vienu svarbiausių dienos malonumų, taisyklėmis jų tinklaraštininkė neapriboja – dažniausiai valgo tada, kada norisi, o skubantiems, pusryčius pataria pasiruošti iš vakaro. Užsipilti avižų košės arba išsivirti grikių.
Košes G.Žutautaitė taip pat gardina įvairiausiomis daržovėmis, kiaušiniais arba pačios pasigamintomis moliūgų tyrėmis.
Pusryčiai – puikus metas sunaudoti likučius. Žuvies, mėsos, daržovių ar sūrio, pavyzdžiui, mocarelos likučiai – puikus priedas prie įvairiausių pusryčių patiekalų. Visagrūdžių sumuštinių, tortilijų suktinukų. Na, ir žinoma, kiaušinių.
Ir net kepant paprasčiausią kiaušinienę galima pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, papildyti ją pievagrybiais ar kitais mėgstamais grybais, kuriuos randate šaldytuve.
Taip pat ir sūriais, jau minėta mocarela, įvairiausiais žalumynais. Jeigu tradicinė kiaušinienė ar omletas kiek pabodo – visuomet galite išsikepti fritatą ar išsivirti kiaušinių be lukšto.
Tinklaraštininkė dalijasi ir keliais paprastai paruošiamų pusryčių receptais.
Sumuštinis su šprotais
Reikės:
- mėgstamos duonos
- majonezo
- rūkytų šprotų
- plonai pjaustytų vyšninių pomidorų
- marinuotų svogūnų
- daug kalendrų ir krapų
- citrinos žievelės ir aitriosios paprikos dribsnių
Gaminame
Ant duonos tepame majonezą, dedame šprotus, pomidorus, svogūnus – viską papuošiame žalumynais ir apibarstome citrinos žievele ir aitriosios paprikos dribsniais. Skanaus!
Lapiniame kopūste kepti kiaušiniai
Reikės:
- lapinio kopūsto
- šlakelio aliejaus
- susmulkinto svogūno ir kelių skiltelių česnako
- kelių kiaušinių
Gaminame
Nupjauname kietuosius lapinio kopūsto kotus, nuplikome lapus verdančiu vandeniu. Nusunkiame vandens perteklių ir kiek pasmulkiname kopūstą. Dedame į keptuvę, kurioje jau čirška svogūnas ir česnakas. Įmušame kiaušinius, pagardiname mėgstamais prieskoniais, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame iki pageidaujamos kiaušinio konsistencijos.
Avižinė moliūgų košė
Vienai porcijai reikės:
- 50 g avižinių dribsnių
- 1–2 v. š. moliūgų tyrės
- 100–150 ml migdolų arba kito mėgstamo pieno
- žiupsnelio kvapiųjų pipirų
- 1/3 a. š. cinamono
Po žiupsnelį:
- muskato miltelių
- maltų gvazdikėlių
- imbierų miltelių
- druskos
- vanilės esencijos
Gaminame
Puode įkaitiname migdolų pieną, jam užvirus, suberiame avižinius dribsnius. Po 3 minučių virimo į verdančią košę sudedame moliūgų tyrę ir visus prieskonius. Košę gerai išmaišome ir leidžiame dar kelias minutes pavirti. Serviruojame su mėgstamais riešutais, moliūgų sėklomis, apšlakstome klevų sirupu.