Jie gali būti ruošiami tiek su daržovėmis, tokiomis, kaip kopūstai ar grybai, tiek su mėsa.
Kukorai gal kiek primiršti lietuviškoje virtuvėje, tačiau iki šiol ypač vertinami Dzūkijoje.
Receptu, kaip juos pasigaminti, dalijasi Merkinėje įsikūrusio restorano „Dzūkynė“ vadovė Živilė Valukynienė. Ji ruošia ne tik tradicines dzūkų bandas, bet ir patiekalus iš žvėrienos, tad neatsitiktinai ir kukorai patiekiami su danielių mėsa.
Kukorai su žvėriena
Reikės:
- 1 kg bulvių (virtų)
- 5 šaukštų miltų
- 2 kiaušinių
- žiupsnelio druskos
- džiūvėsėlių
Įdarui:
- 300 g žvėrienos (danieliaus kumpio) ar kitos mėsos
- 2 svogūnų
- 200 g morkų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio pipirų
Kaip gaminti
Bulves išvirkite su lupena, atvėsinkite. Tuomet jas nulupkite, sumalkite, įberkite druskos, miltus ir gerai išmaišykite.
Įdarui galite naudoti patinkančią virtą žvėrieną. Išvirtą mėsą sumalkite, sumaišykite su pakeptais svogūnais ir morkomis, dėkite pipirų, druskos.
Drėgnomis rankomis iš bulvių masės suformuokite rutuliukus, juos suplokite padarydami paplotėlį ir į jį dėkite pasiruošto įdaro. Užspauskite kraštus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite orkaitėje apie 25 minutes 200 laipsnių temperatūroje.
Kukorus galima patiekti su mėgstamu padažu, kaip antai grybų.