Reikės (1 porcijai):
- 1 didelės arba 2–3 mažų cukinijų
- saujos šviežių bazilikų (15 g)
- 1 vidutinio dydžio pomidoro arba kelių mažų
- 1 mažo svogūno
- 3 česnako skiltelių
- žiupsnio druskos
- 0,5 šaukšto maistinių mielių
- 45 g soojų varškės (tofu)
- 1 šaukštelio šviežios citrinos sulčių
- 70 ml vandens
Kaip gaminti
Nuplauti cukiniją ir bulvių skustuku stipriai spaudžiant nuskusti cukiniją juostelėmis. Nuskusti visą žievę, juostelės gali būti plačios, jas vėliau supjaustysite. Nuskustų juostelių gavosi 240 g.
Nuskustas juosteles apibarstyti žiupsniu druskos ir palikti 10–20 minučių – tai padės iš cukinijų išsiskirti vandeniui.
Cukinijos juostelėms pastovėjus, nuspausti nuo jų vandenį – tai galima daryti rankomis, rankšluosčiu ar popieriniais rankšluosčiais. Svarbu kuo labiau nusausinti juosteles.
Nusausintas juosteles supjaustyti į plonesnes (maždaug 0,5 cm pločio ar dar plonesnes, jei jos gavosi pakankamai storos).
Paruošti pesto padažą – rankiniu trintuvu ar maisto procesoriumi iki daugmaž vientisos masės sumalti tofu, bazilikus, citrinos sultis, druską, maistines mieles ir vandenį. Šiame recepte naudotas rūkyto skonio tofu, tačiau tinka ir paprastas.
Smulkiai supjaustyti česnakus ir svogūną. Taip pat susmulkinti ir pomidorą.
Įkaitinti keptuvę su maždaug 0,5-1 šaukštu aliejaus ir apkepti svogūną, česnakus ir pomidorą, kol pilnai iškeps. Jiems iškepus, į keptuvę sudėti cukinijų juosteles (makaronus), supilti pesto padažą ir maišant pakepti dar 3-5 minutes.
Viską patiekti apibarsčius maistinėmis mielėmis.
Skanaus!
Už receptą dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir „Plantasticka“.
„Gyvi Gali“ skatina dažniau rinktis augalinį maistą ir bent vieną dieną per savaitę atsisakyti mėsos, taip prisidedant prie savo sveikatos, planetos ir gyvūnų gerovės.