Ir ne veltui – vartodami raugintus maisto produktus, padedame stiprinti imuninę sistemą, mažinti uždegiminius procesus, cholesterolio kiekį, reguliuoti virškinimą, gražinti odą ir netgi pakelti nuotaiką.
Ir tai yra tik dalis naudos, kurią gali suteikti raugintuose produktuose esančios gerosios bakterijos – probiotikai.
Rauginti kopūstai ar agurkai ant lietuvių stalo puikuojasi jau nuo seno. Tačiau užraugti galima ne tik šias tradicines daržoves, bet ir cukinijas, morkas, svogūnus, obuolius, slyvas ir daug kitų sodo ar daržo dovanų.
O ar kada nors bandėte užraugti citrinas?
Teigiama, kad raugintos citrinos yra net keletą kartų vertingesnės nei žalios. Taip paruoštos jos tinka prie įvairių mėsos ar žuvies patiekalų, skiltele raugintos citrinos galima papuošti sumuštinį ar šiaip kasdien suvalgyti po gabalėlį.
Išbandykite – paruošti tikrai lengva, o nauda – neišmatuojama.
Raugintos citrinos
Reikės:
- 4–5 citrinų, geriau ekologiškų
- 2 v. š. rupios jūros druskos
Kaip gaminti
Citrinas supjaustykite ketvirčiais arba griežinėliais. Apibarstykite druska ir sudėkite į didesnį indą, kiekvieną sluoksnį papildomai apibarstydami druska.
Šaukštu paspauskite, kad išsiskirtų sultys, prispauskite citrinas lėkštele, kad būtų apsemtos, indą uždenkite. Jeigu citrinos nelabai sultingos, išspauskite dar vienos ar dviejų citrinų sultis ir užpilkite.
Palikite šiltoje vietoje fermentuotis 2–3 savaitėms, po to citrinas laikykite šaldytuve.
Į rauginamas citrinas galite dėti cinamono lazdelių, gvazdikėlių, aitriųjų paprikų, laurų lapų, juodųjų pipirų, džiovintų levandų – visa tai suteiks papildomo skonio.