Tešla turėtų būti biri. Dalį trupinių suberiu į kepimo formos apačią ir pirštais suformuoju pyrago pagrindą ir šonus.
Pyrago įdaras buvo minkštas, bet ne per daug. Į jį nedėjau nei miltų, nei krakmolo. Rikota yra gana minkšta, bet biri varškė yra gana tvirta. Kai pyragą fotografavau, jis dar buvo nevisiškai atvėsęs, tad buvo dar gana minkštas. Atvėsęs sutvirtėjo. Iškeptą tortą reikia visiškai atvėsinti, o geriausia palaikyti per naktį šaldytuve.
Šio torto geriau neperkepti, nes trupiniai bus traškūs. Man labiau patinka, kai jei būna minkšti.
Šis trupininis pyragas su rikota yra vidutiniškai saldus.
Uogas naudojau šviežias. Jas sumaišiau su šaukšteliu krakmolo. Su šaldytomis uogomis netestavau, bet manau, kad irgi turėtų pavykti. Tik jos gali paleisti daugiau skysčio, todėl reikėtų dėti kiek daugiau krakmolo.
Trupininis pyragas su rikota ir uogomis
Paruošimo laikas – 15 min., gaminimo laikas – 35 min.
Ingredientai
Tešla:
- 270 g (2 1/4 st.) kvietinių miltų
- 120 g šalto sviesto
- 1 kiaušinio, M dydžio
- 60 g (1/3 st.) cukraus
- 1 arbat. š. kepimo miltelių
- vanilinio cukraus
- žiupsnelio druskos
Įdaras:
- 250 g rikotos
- 250 g birios varškės, 9 proc. riebumo
- 2 kiaušinių, M dydžio
- 80 g (1/3 st+1 valg. š.) cukraus
- vanilinio cukraus
Uogų:
- 125 g (1 st.) aviečių
- 70 g (1/2 st.) šilauogių
- 1 arbat. š. kukurūzų krakmolo
Kaip gaminti
Į didelį indą suberti miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišyti. Burokine tarka sutarkuoti sviestą. Rankomis ar šakute sutrinti iki trupinių.
Lengvai išplakti kiaušinį. Supilti į tešlą. Rankomis ar šaukštu išmaišyti, o tada sutrinti tešlą iki nedidelių trupinių.
Į dubenį sudėti visus įdaro ingredientus. Sutrinti trintuvu iki vientisos purios masės.
Į apvalią kepimo formą (22 cm skersmens) įdėti kepimo popierių, šonus patepti sviestu.
Į formą suberti kiek daugiau nei 2/3 tešlos. Pirštais suformuoti pagrindą. padaryti daugmaž 3 cm kraštus. Pagrindą palyginti šaukštu.
Supilti įdarą. Uogas sumaišyti su krakmolu. Jas užberti ant įdaro. Užbarstyti likusią tešlą.
Kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 40–45 min. Leisti pyragui visiškai atvėsti. Galima per naktį palaikyti šaldytuve.