Puiku ir tai, kad galima sunaudoti ir didesnius, peraugusius agurkus.
Daug metų tokiu būdu paruošti agurkai tapo ir kasdieniu maisto pagardu, jie puikiai dera su virtomis ar keptomis šviežiomis dešrelėmis, maltiniais, kepsniais orkaitėje. Ir netgi paukštiena.
Sulaukiu daug klausimų dėl didelio konservantų kiekio. Tikrai taip, marinuojant agurkus pagal šį receptą naudojami labai dideli kiekiai cukraus, druskos, acto, tačiau mažinant proporcijas, konservai nesilaikys iki žiemos.
Norintiems sveikesnių produktų siūlau rinktis fermentuotų, tai yra, raugintų daržovių receptus.
Agurkai žiemai aštriame pomidorų padaže
Ingredientai:
- 5 kg agurkų
- 600 ml aštraus pomidorų padažo
- 1 stiklinės aliejaus (200 ml)
- 1 stiklinė cukraus (200 g)
- 2 stiklinės vandens
- 2 šaukštai druskos (60 g)
- 10–12 česnako skiltelių
- 1 stiklinė 9 proc. acto (200 ml)
Kaip gaminti
Pasiruošiu agurkus, mažesniems nupjaunu galiukus ir pjaustau griežinėliais, o storapilvius pjaunu perpus, išskobiu sėklas ir supjaustau stambesniais pusžiedžiais. Standžiai sudedu į švarius ir sausus 0,5 l stiklainius. Puode sumaišau ir pradedu kaitinti pomidorų padažą, aliejų, vandenį, cukrų ir druską.
Laukiu, kol užvirs, tuomet suberiu smulkiai pjaustytus česnakus, supilu actą, palaukiu, kol užvirs ir kuo karštesniu marinatu užpilu agurkus, užsuku iškaitintais dangteliais, verčiu dangteliu žemyn ir skubiai užkloju stora kaldra. Šiluma turi laikytis kuo ilgiau.
Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį ir iškarto pradedu laukti žiemos.
Šio kiekio marinato užtenka 7–8 0,5 l stiklainiams užpilti.