UAB „Augma“ mažmenos pardavimų vadovas Jonas Giedraitis teigia, kad dabar yra pats trešnių sezono įkarštis – todėl uogų kaina gera. Pašnekovas teigia, kad sezono metu uogos būna ne tik skaniausios, bet jose būna ir daug naudingųjų savybių žmogaus organizmui.
„Trešnės, kaip ir vyšnios, yra sveikas ir skanus užkandis kiekvienam – mažai kalorijų turinti uoga pasižymi įvairių naudingųjų medžiagų gausumu: vitaminai C, K, A, skaidulos, mineralai, magnis, kalis, kalcis – kiek visko daug tokioje mažoje uogoje“, – sako J.Giedraitis.
Pasak eksperto, trešnės ir vyšnios yra ne tik labai panašios, bet ir priklauso tai pačiai genčiai.
Žinoma, egzistuoja labai daug šių uogų rūšių ir jos skiriasi ne tik skoniu, bet ir spalva bei dydžiu.
„Vyšnių prekybos centrų lentynose aptiksite mažiau nei trešnių, nes natūralu, kad keitėsi ir vartotojų įpročiai. Trešnės tapo užkandžio uoga, tuo metu vyšnios naudojamos uogienėms, sultims, padažams ar įvairiems desertams gaminti. Panašu, kad trešnės tam tiesiog per saldžios“, – pasakoja J.Giedraitis.
Ekspertas teigia, kad jei norite mėgautis uogomis ilgiau, pamerkite uogas į vandens ir acto tirpalą, po to nusausinkite uogas ir laikykite vėsioje vietoje. Taip yra panaikinami nešvarumai ir pelėsis.
Trešnių arba vyšnių pyragas
Reikės:
- 400 g uogų be kauliukų
- 2 šaukštų blanširuotų susmulkintų migdolų
- 3 didelių kiaušinių
- 200 g cukraus (galima mažiau, pagal skonį)
- 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus
- 1/8 arbatinio šaukštelio druskos
- 200 g miltų
- 400 ml pieno
- 3/4 arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto (arba 2 arbatinių šaukštelių „Amareto“)
- 1,5 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
- miltelinio cukraus papuošimui
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Kepimo formą patepkite sviestu, pabarstykite šiek tiek miltų. Suberkite uogas ir migdolus.
3. Kiaušinius, cukrų ir rudąjį cukrų išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite druską ir miltus, maišykite iki vientisos masės. Supilkite pieną, migdolų ekstraktą ir vanilės ekstraktą bei maišykite, kol viskas bus vientisa.
4. Supilkite tešlą į kepimo formą.
5. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35–45 min. Iškepęs pyragas bus švelniai rudos spalvos.
6. Leiskite pyragui atvėsti. Karštas jis bus išsipūtęs, o atvėsęs kiek subliūkšta.
7. Apibarstykite milteliniu cukrumi. Skanaus!