Dažniausia problema, dėl kurios į B.Petrulę kreipiasi tautietės, – antsvoris, nutukimas ir noras atsikratyti kilogramų. „Nutukusių žmonių pasaulyje kiekvienais metais tik daugėja.
Kai žmogus turi antsvorio ar yra nutukęs, dažniausiai jį lydi ir kitos sveikatos problemos – depresija, energijos trūkumas, kūno skausmai, sutrikęs virškinimas ir panašiai“, – vardijo B.Petrulė.
Taip pat neretai į ją kreipiasi moterys, kurioms ėmė augti kilogramai po gimdymo. Dažniausias motyvas – jos nori turėti energijos žaisti su vaikais ir būti jiems geras pavyzdys.
Brigitos nuomone, didžiausia klaida, kurią daro antsvorio turinčios moterys, – jos ieško lengvo ir greito kelio.
Pirmiausia, pasak jos, būtina įvesti tam tikrą mitybos rutiną ir padidinti fizinį aktyvumą. O pajutus, kaip gerėja savijauta, atsiranda daugiau energijos, moterys labiau pamilsta save ir dar aktyviau stengiasi siekti tikslų.
Mitybos planas, pasak B.Petrulės, nuostabus tuo, kad galima rinktis iš daugybės patiekalų ir maitintis neskaičiuojant kalorijų. Svarbu, kad moterys gautų pakankamai baltymų, angliavandenių ir riebalų, kuo daugiau daržovių ir pakankamai skysčių.
Visoms klientėms ji rekomenduoja kuo daugiau maisto gaminti namuose ir kuo mažiau pirkti ir vartoti perdirbtų produktų.
„Pasenęs įsitikinimas, kad tai, kas sveika, yra neskanu, o mesti svorį – vadinasi, badauti. Taip nėra. Nereikia net kalorijų skaičiuoti arba sverti maisto. Galima lieknėti, kartu gerinti savijautą ir valgyti skaniai“, – patikino trenerė.
Su klientėmis B.Petrulė dalijasi ne tik sporto ar gyvenimo būdo patarimais, bet ir receptais, o šiemet išleido knygą „Geros savijautos virtuvė“, kurioje – 100 įvairiausių receptų. Pasak jos, tai maistas, kokį valgo pati, – viskas skanu, sveika ir lengvai paruošiama. Daugiau apie B.Petrulę skaitykite čia.
Su „Savaitgalio“ skaitytojais B.Petrulė pasidalijo keliais receptais. Vienas jų – žalioji šakšuka, kitaip tariant, kiaušiniai, kepti su daugybe daržovių.
Žalioji šakšuka, kuri padės suvalgyti daugiau daržovių
Reikės:
- 4 kiaušinių
- 2 didelių saujų špinatų
- ketvirtadalio žiedinio kopūsto galvos
- ketvirtadalio brokolio galvos
- mažos saujelės smidrų
- česnako skiltelės
- 40 g fetos
- 1 v. š. kepintų kedrų riešutų
Kaip gaminti
Visas daržoves susmulkinkite ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus ar lydyto („ghee“) sviesto.
Daržovėms apkepus ir suminkštėjus berkite prieskonius – druską, pipirus ir išspauskite česnaką. Patroškinkite ant mažos kaitros kelias minutes.
Daržovių masėje šaukštu padarykite duobutes, į jas įmuškite kiaušinius. Kepkite ant mažos kaitros pridengę dangčiu kelias minutes.
Iškepus apibarstykite feta ir kepintais riešutais.
Kepdami šakšuką galite sunaudoti ir kitų daržovių likučius.