Aš laikausi nuomonės, kad kuo paprastesni ingredientai ir kuo paprastesnis paruošimas, tuo bet koks kepinys skanesnis. Mano „Medučio“ receptas atkeliavęs iš seno mamos receptų sąsiuvinio. Iš tų laikų, kai receptus ranka rašydavo (aš irgi tokį savo sąsiuvinį kažkur turiu!). Nesu tikra, iš kur ji gavo šį receptą, bet man jis – vienas tikriausių „Medučio“ variantų.
Ruošiant „Medutį“ pagal šį receptą nereikės kočioti papločių (sutaupome laiko!), nereikės želatinos ir jokių įmantrių ingredientų.
Dabar keletas patarimų gaminant „Medutį“. Kremui rinkitės riebią grietinę, tuomet jis bus turtingesnio skonio ir gerai sustings. Taip pat nepadauginkite cukraus, nes papločiai yra pakankamai saldūs, tad geriausiai dera rūgštesnis kremas (išbandyta ne kartą). Bet vis tiek kremo skonį reguliuokite pagal save – vieni mėgsta rūgščiau, kiti saldžiau. Aš maišydama kremą visuomet paragauju, ar skonis man patinka.
O smagiausia dalis yra kepti „Medučio“ papločius, nes jų nereikia kočioti. Tešlą ištepate ant kepimo popieriaus ir šaunate į orkaitę. Kad torto papločiai būtų vienodo dydžio, rekomenduoju apsibrėžti lėkštės ar tortinės, kurioje sluoksniuosite tortą, apskritimą.
Beje, pagal recepto proporcijas išeina poros kilogramų tortas, tad tikrai labai didelis. Aš kepiau iš pusės porcijos, dėl to man išėjo maždaug 10 plonų papločių.
Jeigu ir jūs nuspręsite kepti nedidelį „Medutį“, visko naudokite per pusę mažiau (kadangi 3 kiaušinių nepadalinsi per pusę, naudokite 2 mažus kiaušinius arba vieną labai didelį). Skanaus!
Tortas „Medutis“
Papločiams reikės:
- 400 g miltų
- 250 ml medaus
- 3 kiaušinių
- 6 v. š. cukraus
- 3 v. š. grietinės
- 2 a. š. sodos
Kremui reikės:
- 1,5 l grietinės
- 14–15 v. š. arba pagal skonį miltelinio cukraus (pusei porcijos – 10–12 v. š.)
- 1 citrinos sulčių arba 1–2 a. š. citrinų rūgšties (pusei porcijos – pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Pirmiausia imkitės papločių. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi. Atskirame indelyje grietinę sumaišykite su soda, palikite, kad suputotų, pakiltų. Į kiaušinių masę įmaišykite skystą medų (jei medus kietas, trumpai pašildykite mikrobangų krosnelėje), viską gerai išplakite. Po to įmaišykite grietinę su soda, gerai išmaišykite ir galiausiai pamažu įmaišykite persijotus miltus. Tešla bus jogurto tirštumo.
Ant kepimo popieriaus ištepkite norimo dydžio labai ploną apskritimą (tepkite apie 2 v. š. tešlos), o apskritimo dydį rinkitės pagal tortinės ar lėkštės, ant kurios dėsite tortą, dydį. Kiekvieną paplotį kepkite apie 5–7 min., kol paruduos. Kai iškeps, palikite atvėsti ir nulupkite nuo kepimo popieriaus.
Kremui sumaišykite visus ingredientus viename inde. Cukraus ir citrinos sulčių (ar rūgšties) kiekį reguliuokite pagal savo skonį (skaniau, kai pertepimas yra rūgštesnis, nes torto papločiai yra gana saldūs). Kol keps papločiai, kremą palikite šaldytuve.
Kai visi torto papločiai atvės, pasilikite vieną trupiniams (jį geriausia sutrupinti atvėsusį).
Dėkite vieną paplotį į tortinę ar ant lėkštės, ištepkite kremu, dėkite kitą, vėl tepkite kremą ir taip sluoksniuokite toliau. Viršutinis lakštas turi būti be kremo (pasilikite šiek tiek kremo tortui aptepti). Kai baigsite sluoksniuoti, torto viršų uždenkite maistine plėvele ir dėkite stingti į šaldytuvą. Laikykite bent 5 valandas ar pernakt.
Sustingusį tortą aptepkite likusiu kremu ir apibarstykite trupiniais. Puoškite, kaip patinka. Skanumėlis!