Sutrintos ir užšaldytos šviežios uogos išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių.
Tai, kad jau prasideda džemų ir uogienių gamybos metas, rodo išaugę cukraus bei konservavimo ir šaldymo priemonių pardavimai. „Pastarosiomis savaitėmis kasdien parduodame po beveik 70 tonų cukraus. – pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. – Stiklainių, šaldymo indelių ir maišelių prekyba irgi įsibėgėja, tad šviežias vasaros derlius jau pradedamas ruošti atsargoms žiemai“.
Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad įprastas uogienių virimas yra gana varginantis procesas, kai tuo metu trintos uogienės gali būti pagaminamos gana greitai – tereikia uogas nuplauti, nusausinti, sutrinti (jei reikia, perkošti per sietelį), sudėti į indelius ir dėti į šaldiklį.
„Svarbu tik nepraleisti šviežio uogų derliaus. Pasigaminti trintų braškių, mėlynių ar šilauogių, aviečių, gervuogių ir kitų uogienių galima jų neverdant, o paprasčiausiai užšaldant. Tuomet vitaminų gausiomis uogienėmis galėsite mėgautis ir rudenį, ir žiemą.
Trintas uogas galima šaldyti ir be jokių priedų, tačiau cukrus ar medus, pektinas, citrinos sultys ir įvairūs prieskoniai suteiks kur kas ryškesnį skonį ir geresnę, tarsi želės, konsistenciją. Taip pat galima eksperimentuoti su konsistencija uogas daugiau ar mažiau sutrinant, tarkime, dalį uogų galima visiškai sutrinti, o dalį supjaustyti, kad uogienėje jaustųsi gabaliukai“, – pataria prekybos tinklo pataria B.Baratinskaitė.
Gaminant trintas uogienes šaldymui, pasak jos, verta žinoti keletą naudingų principų. Sutrynus uogas ir sudėjus cukrų, citrinos sultis ar kitus prieskonius, reikia leisti tyrei pastovėti kambario temperatūroje, kad cukrus ištirptų, o prieskoniai tinkamai atsiskleistų. „Geriausia tyrę palaikyti bent jau per naktį vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje. Jei dedate pektiną, tyrę gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė B.Baratinskaitė.
Šaldymui skirtų indelių nereikėtų pripildyti iki viršaus – palikite vietos, nes šaldamas skystis plečiasi. Atšildytą uogienę geriausia suvalgyti per savaitę, todėl šaldymui rinkdamiesi indelius įvertinkite, kiek šaldytos uogienės sugebėsite suvartoti per savaitę.
Uogų tyres galima pritaikyti daug kur – pagardinti jogurtą, košes, blynus, naudoti salotų padažams, limonadams, ledams ir t.t. Maisto ekspertė B.Baratinskaitė siūlo išbandyti greitai pagaminamas ryškesnio skonio trintų uogų uogienes, kurioms panaudosite įvairius prieskonius, netgi aštrius pipirus.
Trinta braškių uogienė
Reikės:
- 3 puodelių susmulkintų braškių,
- 1,5 stiklinės granuliuoto cukraus,
- 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių,
- 3 šaukštų pektino miltelių.
Gaminimas
Sudėkite braškes į didelį dubenį ir sutrinkite iki norimos konsistencijos. Supilkite cukrų, citrinos sultis ir išmaišykite. Palikite 30 minučių pastovėti, kad cukrus ištirptų. Ant viršaus pabarstykite pektino ir maišykite, kol mišinys pradės tirštėti (kelias minutes). Padalinkite mišinį į 6 stiklainius, viršuje palikdami vietos. Stiklainius uždarykite ir palikite vėsioje ir tamsioje kambario vietoje apie 12 valandų, kad būtų pasiekta tinkama uogienės konsistencija. Tuomet galima perkelti į šaldiklį.
Nevirta mėlynių uogienė
Reikės:
- 200 g šviežių mėlynių,
- 100 g uogienių cukraus su pektinu,
- žiupsnelio vanilės.
Gaminimas
Uogas nuplaukite ir nusausinkite, sutrinkite trintuvu ar šakute bei išmaišykite su cukrumi bei vanile.
Leiskite cukrui ištirpti, ir uogienė paruošta šaldymui.
Leiskite cukrui ištirpti, ir uogienė paruošta šaldymui.
Šventinė aviečių arba mėlynių piurė
Reikės:
- 0,5 kg uogų,
- 2 šaukštų miltelinio cukraus,
- agavų nektaro arba medaus (nebūtina),
- 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono,
- 0,5 arbatinio šaukštelio muskato riešuto,
- 0,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero,
- žiupsnelio gvazdikėlių,
- tarkuotos 1 apelsino žievelės.
Gaminimas
Uogas su visomis sultimis, jei yra, supilkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Tyrę perspauskite per sietelį, kad liktų sėklos (jei naudojate avietes). Įmaišykite saldiklį, bet jis nebūtinas. Sudėkite prieskonius, gerai išmaišykite, leiskite pastovėti, kad skoniai pasiskirstytų.
Aštroka uogų tyrė su pipirais
Reikės:
- 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių),
- 2 šaukštų miltelinio cukraus,
- agavų nektaro arba medaus (nebūtina),
- 1 aitriosios paprikos – Habanero, Chalapos arba Serano.
Gaminame taip pat, kaip nurodyta ankstesniame recepte.
Trintų uogų ir mėtų tyrė
Reikės:
- 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių),
- 2 šaukštų miltelinio cukraus,
- agavų nektaro arba medaus (nebūtina),
- pusės puodelio šviežių mėtų lapelių.
Gaminimas
Uogas ir mėtas sudėkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Įmaišykite saldiklį ir leiskite tyrei pastovėti.