Vienas jos administratorių, daug prisidėjęs prie augančio susidomėjimo kepimo ant žarijų kultūra ir išmokęs lietuvius kepsninėje gaminti viską – nuo bulvių, grybų ar sūrių iki troškinių, karkų ar jaučio uodegų – grilio meistras Kristupas Krivickas (43 m.), kepėjų vadinamas tiesiog KK.
„Manau, kad tuo, kokius sudėtingus ir įmantrius patiekalus kepsninėje šiuo metu ruošia lietuviai, jie yra gerokai pranokę kitus ne tik Europoje, bet ir pasaulyje, pradėjusius tai daryti daug anksčiau. Barbekiu virtuvėje mes esame dar palyginti labai jauni ir neturime gilių šaknų, bet tai mums padeda neįsisukti į nuobodžių, pasikartojančių patiekalų rutiną“, – įsitikinęs Kristupas, daugeliui tapęs grilio guru.
Tarp sekėjų išgarsėjęs dėl receptų ir patarimų, kuriais dalijosi socialinėse grupėse, vėliau Kristupas išleido net tris receptų knygas, viena jų išversta ir į anglų kalbą. O visai neseniai barbekiu kultūros gerbėjams jis pasiūlė mobiliąją programėlę, kurioje daug receptų ir naudingų patarimų visiems kepsnių ant žarijų gerbėjams.
Su „Savaitgalio“ skaitytojais Kristupas pasidalijo špinatais ir feta įdarytos kalakuto krūtinėlės receptu. Išbandykite!
„Nuogas“ mėsainis
„Nuogas“ mėsainis – tai mėsainis be bandelės. Mažiau kalorijų – daugiau mėsos.
Reikės:
- 700 g riebesnio jautienos faršo
- 1 kiaušinio
- batono riekės be plutelės (mirkytos piene ir nusunktos)
- 50 g džiūvėsėlių
- 7 didelių pomidorų griežinėlių
- 2 v. š. smulkintų petražolių
- 7 griežinėlių mocarelos (apie 350–400 g)
- 7 perskirtų konservuotų ančiuvių filė gabaliukų
- druskos, pipirų
Faršą, kiaušinį, mirkytą batoną, druską ir pipirus gerai išmaišome. Formuojame 7 paplotėlius, apvoliojame džiūvėsėliuose, aptepame aliejumi.
Kepame kepsninėje netiesioginėje kaitroje 200 laipsnių temperatūroje apie 4–6 minutes, apverčiame, vėl kepame tiek pat, apverčiame dar kartą. Dedame pomidorus, apibarstome petražolėmis, druska, pipirais.
Užklojame mocarela, ant viršaus sukryžiuojame ančiuvius ir kepame 4–5 minutes, kol išsilydys sūris.