Mūsų miško paklotė, kaip sakė viena, kaimynė, „užsikrėtė“ zuikio kopūstais. O man atrodo, kad gamta tvarkosi išmintingai – ir tai joks užkratas, o kvietimas ragauti vitaminingų ir rūgštelėjusių pavasario dovanų.
Jei jau šiemet samanos baltuoja nuo zuikio kopūsto žiedų, skinu ir dedu jų į tradicinius pavasario kokteilius. Kad būtų gardžiau ir maistingiau, kokteilius plaku su graikišku jogurtu, tai yra, gaminu garsųjį airaną, tik papildau jį žalia spalva ir keliais skoniais.
Žalumynų svarbu nepadauginti, čia galioja taisyklė, kad mažiau yra geriau. Nuotraukoje matote, kiek ir ko sunaudoju 2 litrams airano.
Reikės:
- rūgštynių
- zuikio kopūstų žiedų
- jaunų kiaulpienių lapų
- jaunų garšvos lapelių
- 1 litro graikiško jogurto (10 proc.)
- 1 litro vandens
- 1 šaukštelio druskos
Žalumynus nuplaunu, dedu į kokteilinę, užpilu vandeniu ir malu iki skystis tampa tamsiai žalias. Gautą masę nukošiu ir grąžinu į kokteilinę. Tuomet sudedu jogurtą, druską ir keliolika sekundžių plaku.
Gautą žalsvą airaną supilu į patogią tarą ir laikau šaldytuve.
Geriausia sunaudoti per 2–4 dienas.