Po jų atkeliauja rūgštynių sezonas, labai panašiai verdu ir sriubą iš jų.
Dilgėlės neturi intensyvaus skonio, tik savitą kvapą, todėl sriubai reikia kelių ryškesnių skonių.
Juos galima gauti į sriubą dedant rūgšties – labai tinka citrinos sultys ar obuolių actas.
8-10 porcijų reikės:
- 1 kg jautienos krūtinės su kaulu (galima keisti ir paukštiena)
- 1-2 vidutinių morkų
- 1 stiklinės baltųjų ryžių
- 3-4 saujų šviežių dilgėlių lapelių
- 50 g sviesto
- 6 kiaušinių
- 1 citrinos sulčių arba 4 šaukštų obuolių acto
- druskos, maltų baltųjų pipirų ir džiovintų krapų (galima naudoti šviežius ar šaldytus)
Kaip gaminti
Miške prisiskinu šviežių dilgėlių, jos turėtų būti ne didesnės nei 6 cm. Jas suberiu į koštuvą, perplaunu šaltu vandeniu ir žirklėmis sukarpau į mažesnius gabaliukus.
Į 5 l puodą pilu 4 l vandens ir dedu mėsą, kaičiu ugnį ir palieku virti apie 40 min. Verdant mėsai, pasiruošiu likusius produktus. Keptuvėje išlydau sviestą ir jame apkepinu dilgėles, palieku atvėsti. Į nedidelį puodą sudedu kiaušinius ir verdu juos apie 7-8 min. nuo užvirimo, tuomet juos užpilu šaltu vandeniu.
Morkas sutarkuoju šiaudeliais.
Po 40 min. virimo mėsą ištraukiu, į sultinį suberiu ryžius, ugnį sumažinu iki minimaliausios. Jiems verdant, mėsą suplėšau plonomis juostelėmis ir grąžinu į puodą. Sudedu morkas, dilgėles, druską, krapus ir pipirus.
Nulupu virtus kiaušinius ir stambia tarka įtarkuoju juos į sriubą, supilu citrinos sultis ar actą, viską gerai permaišau, dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir palieku sriubą bręsti 10-15 min.
Tiekiu su skrudinta duona.