Saldumą galite reguliuoti pagal save.
Patarimai
Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros (taip pat ir grietinėlė). Kitu atveju želatina gali sušokti į gumuliukus.
Želatina. į indelį su virintu vandeniu suberiu želatiną. Ją išmaišau. Tada indą statau į puodą su vandeniu. Įjungiu kaitrą ir maišau želatiną, kol ji visiškai ištirpsta. Svarbu jos neužvirinti.
Želatiną atvėsinu. Pilant į kremą, ji turi būti vos šilta, nepradėjusi stingti. Jeigu želatina pradeda stingti, reikia ją vėl pakaitinti vandens vonelėje.
Torto pagrindą galima trumpai, apie 5 minutes, pakepti orkaitėje 160 laipsnių temp.
Torto išėmimas iš formos: dideliu peiliu apibraukiu torto šonus. Jeigu nenorite to daryti, galite kepimo formos vidų apjuosti acetatine juosta. Taip pat galima naudoti ir kepimo popierių, bet torto kraštai bus nelygūs.
Apatinio popieriaus nuėmimas: užkišu peilį tarp popieriaus ir torto apačios. Viena ranka laikau torto apačią, o su kita atsargiai nuimu popierių ir perkeliu į lėkštę. Jeigu pagrindo nekepsite, galite tortą gaminti tiesiai ant lėkštės ir naudoti tik kepimo formos šonus.
Kokių priemonių reikės, norint pagaminti šį tortą?
Apvalios, atsegamais kraštais kepimo formos. Naudojau 22 cm skersmens.
Kepimo popieriaus.
Elektrinio plaktuvo kremui.
Maisto smulkintuvo braškėms.
Šaukšto, silikoninės mentelės, peilio.
Nekeptas tortas su maskarpone ir braškėmis
Paruošimo laikas – 30 min.
Pagrindui reikės:
- 180 g sausainių
- 70 g sviesto
Kremo sluoksniui:
- 250 g maskarponės
- 250 g tiršto graikiško jogurto
- 200 ml grietinėlės (35 proc.)
- 2 valg. š. šviežios citrinos sulčių
- 5 valg. š. miltelinio cukraus (ar pagal skonį)
- 20 g želatinos
- 100 ml (1/2 st.) virinto vandens
- vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
Braškių sluoksniui:
- 400 g šaldytų braškių
- 2 1/2 valg. š. miltelinio cukraus
- 10 g želatinos
Papuošimui:
- braškių, šilauogių, dražė
Gaminimas
Maisto smulkintuvu sausainius sutrinti iki smulkių trupinių, supilti ištirpintą sviestą. Šaukštu viską išmaišyti. 22 cm apvalios, atsegamos kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi, šonus patepti sviestu.
Suberti sausainius į kepimo formą, šaukštu išlyginti pagrindą. Įdėti į šaldytuvą.
Dubenyje elektriniu plakikliu išplakti maskarponę, jogurtą, citrinos sultis iki purumo. Per 3–4 kartus supilti grietinėlę ir intensyviai plakti.
Suberti persijotą miltelinį cukrų, vanilinį cukrų. Viską išplakti.
Vandens vonelėje, maišant mentele, ištirpinti želatiną. Neleisti jai užvirti. Želatina turi būti visiškai ištirpusi. Į kremą pilti, kai ji bus pravėsusi, bet dar vos šilta.
Želatiną sumaišyti su 4 šaukštais įdaro. Plakant plaktuvu želatiną plona srovele supilti į kremą.
Kremą supilti į kepimo formą. Padėti į šaldytuvą maždaug valandai ar kol viršus kiek sustings.
Braškių sluoksnis. Į puodą suberti braškes, įpilti šlakelį vandens. Kaitinti braškes apie 10 min. ar kol jos sukris. Sutrinti maisto smulkintuvu iki tyrės. Įberti miltelinio cukraus. Atvėsinti tyrę iki kambario temp.
1/3 st. tyrės sumaišyti su želatina. Vandens vonelėje ištirpinti želatiną. Šiek tiek atvėsinti ir sumaišyti su likusia tyre.
Ją po truputį užpilti ant torto viršaus. Padėti į šaldytuvą 4 val., o geriausia per naktį.
Dideliu peiliu perbraukti per torto šonus ir atsargiai nuimti kepimo formą. Peilį užkišti tarp popieriaus ir torto apačios. Nuimti popierių ir perkelti į lėkštę.