Pasak „Rimi“ maisto technologo Vido Nadzeikos, taip kepama žuvis tiek orkaitėje, tiek grilinėje ar ant laužo bus žymiai sodresnio skonio. Tiesa, svarbu prieš tai išsirinkti tinkamą žuvį – kokybės vadovė Ana Čudinienė dalijasi patarimais, kaip atpažinti šviežią doradą.
Negyvosios jūros pakrančių gyventojų palikimas
Pasak „Rimi“ maisto technologo Vido Nadzeikos, žuvies gaminimo druskoje būdas atrastas kaimuose prie Negyvosios jūros. Ten žuvis iš pradžių buvo ruošiama užplikant ją moliu ir vandeniu, o vėliau žmonės pradėjo ją kepti druskoje. Vietiniai gyventojai netruko pastebėti, kad toks būdas šviežiai žuviai suteikia sodresnį skonį: „Ispanijoje tokia žuvies kepimo tradicija labiausiai paplitusi Mursijoje, kur anksčiau žvejai žuvis virdavo druskoje tiesiog valtyse. Šis būdas greitai paplito Europoje dėl savo paprastumo.“
Nors šis gaminimo būdas gali būti taikomas tiek mėsai, tiek žuviai, vis dėlto, anot specialisto, populiariausia druskoje kepti žuvis, turinčias mažai kaulų. „Tokiam kepimui puikiai tiks upėtakiai, lašišos, karpiai, jūros ešeriai bei dorados. Druska veikia kaip apsauginis sluoksnis, neleidžiantis žuvies sultims išgaruoti kepant. Nors gali atrodyti, kad iškepusi žuvis bus per sūri, iš tiesų dorada įsisavins tiek druskos, kiek jai reikės, todėl bus sultinga ir skani. Dar vienas pliusas, kad jam nereikia daug papildomų ingredientų“, – sako „Rimi“ ekspertas.
Anot maisto technologo, norint iškepti bet kokią žuvį druskoje, ją reikia visiškai padengti bent 1 cm storio druskos sluoksniu – taip žuvis bus apsaugota ir izoliuota, galės virti savo sultyse bei išlaikyti skonį. Geriausia tam būtų naudoti rupią jūros druską. Idealus druskos kiekis turėtų būti dvigubai didesnis už žuvies svorį.
„Pirmiausia ant kepimo skardos, kurią ketiname naudoti, užbarstome rupios druskos sluoksnį, tada dedame doradą ir galiausiai ant žuvies užbarstome dar vieną rupios druskos sluoksnį, taip visiškai ją uždengdami. Druską galima pagardinti šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis, krapais, rozmarinais arba bazilikais. Tai suteiks žuviai naujų skonių“, – rekomenduoja V. Nadzeika.
Užtikrinta kokybė
Anot „Rimi“ kokybės vadovės Anos Čudinienės, dorada dėl savo maistinės vertės tampa vis dažnesniu lietuvių pasirinkimu: „Tai pusiau riebi Viduržemio jūros žuvis, priskiriama karšių šeimai ir laikoma viena iš rafinuotų žuvų. Ją rekomenduojama naudoti paprastiems kulinariniams ruošiniams, kepimui ant grotelių, troškinimui garuose ar kepimui druskoje. Doradų galima rasti Viduržemio jūros vandenyse, Kanarų ir Azorų salose, rytinėje Atlanto vandenyno dalyje – nuo Britų salų iki Žaliojo Kyšulio.“
Pasak specialistės, dorados pasižymi ovaliu ir suspaustu kūnu, storomis lūpomis, išsikišusiais kūginiais dantimis. „Apie šios žuvies šviežumą galite spręsti iš blizgančių žvynų, skaidrių akių, gaivaus žuvies kvapo. Dorados žiaunos turi būti ryškiai raudonos spalvos, žuvis turi būti stangri, jos kūnas – elastingas, be jokių pažeidimų, įtrūkimų. Jei paspaudus žuvį lieka nedidelis įdubimas – tai prastos kokybės, pasenusios žuvies požymis“, – atkreipia dėmesį „Rimi“ specialistė.
Žuvį svarbu laikyti žemoje temperatūroje. Jei ketinate ją suvartoti per artimiausias 24 valandas, dėkite ją į šalčiausią šaldytuvo vietą, o jeigu žuvį norime namuose laikyti ilgiau, svarbu prieš užšaldant ją išdarinėti. Tokiu būdu ji puikiai išsilaikys iki penkių mėnesių.
„Rimi“ kviečia pavasarį pasitikti su naujais skoniais ir dalijasi druskoje keptų doradų receptu.
Dorados, keptos druskoje
Patiekalui reikės:
- 2 vnt. dorados
- 1 kg jūros druskos
- 500 ml vandens
- 2 vnt. fasuotos citrinžolės
- 1 vnt. Chalapos paprikos
- 2 gabalėliai česnako
- 1 vnt. žaliosios citrinos
- 3 šaukštai cukraus
- 1 šaukštas žuvies padažo
- kalendrų saujelė
Gaminimo eiga:
Žuvį išdorokite, nuplaukite tekančiu vandeniu. Į žuvies vidų įdėkite susmulkintų citrinžolių.
Dubenyje sumaišykite druską su vandeniu.
Išklokite kepimo popieriumi skardą, paskleiskite druskos mišinį panašia į žuvies forma.
Uždėkite žuvį ant druskos, tada ant žuvies kaskart prispausdami sudėkite likusią druską.
Kepkite žuvį 180 °C temperatūros orkaitėje apie 30 minučių. Ištraukite iš orkaitės, leiskite pravėsti 10 minučių, tada sulaužykite druskos plutą ir nuvalykite ją nuo žuvies.
Pasigaminkite padažą. Chalapos papriką susmulkinkite. Sutrinkite česnako skilteles su paprika iki vientisos masės, išspauskite žaliosios citrinos sultis, supilkite žuvų padažą, įberkite kapotų šviežių kalendrų ir suberkite palmių cukrų. Viską išmaišykite.
Padažą patiekite prie žuvies. Skanaus!