Įprastai gamindama pyragus, sausainius ar šiaip ką nors saldaus visiškai negalvoju apie jų sveikumą ar nesveikumą, nes tiesiog noriu saldėsio.
Tačiau šį kartą nusprendžiau išmėginti sveikesnį saldaus užkandžio variantą ir galiu drąsiai teigti, kad mano eksperimentas puikiai pavyko. Dėl to ir dalijuosi su jumis.
Granolos batonėliai iš tiesų labai greitai pagaminami, tik stingsta kiek ilgiau, bet pasisotinti, pasmaguriauti visiškai užtenka vieno nedidelio batonėlio.
Kodėl tik vieno? Nes viename batonėlyje rasite visagrūdžių avižinių dribsnių, riešutų, džiovintų uogų ir netgi šokolado. Patikėkite – suvalgius vieną ir širdelė apsąla, ir lengvas sotumo jausmas aplanko.
Bet, aišku, jeigu esate smaližiai, nepadės nė 3 batonėliai, galima ir visą skardą suvalgyti. Žodžiu, viskas priklauso nuo alkanumo lygio.
Šie batonėliai šaldytuve gali drąsiai būti ir savaitę (jei sąžiningai planuojate suvalgyti po 1–2 per dieną). Šaldytuve laikomi batonėliai bus truputį kietesni, standesni. Arba galite juos laikyti ant spintelės, tuomet galiojimo laikas sutrumpės, bet batonėliai bus minkštesni.
Beje, batonėlių sudedamąsias dalis keiskite pagal tai, ko turite spintelėje. Vietoj džiovintų spanguolių ir vyšnių tiks razinos, susmulkinti džiovinti abrikosai. Ir net neminėsiu, kad riešutus galite rinktis pagal savo nuožiūrą. Skanaus ir skanių eksperimentų!
Matuoti naudoju 240 ml talpos stiklinę.
Lengvai paruošiami granolos batonėliai su medumi
10–12 batonėlių reikės:
- 2,5 stiklinės (230 g) visagrūdžių avižinių dribsnių
- 0,5 stiklinės (80 g) stambiai sukapotų migdolų
- 70 g juodojo šokolado lašelių (dar reikės saujos apibarstyti)
- 1/4 stiklinės (30 g) džiovintų spanguolių
- 1/4 stiklinės (30 g) džiovintų vyšnių
Sviesto ir medaus karamelei reikės:
- 1/3 stiklinės (130 g) skysto medaus
- 60 g (4 v. š.) sviesto
- 1/4 stiklinės (50 g) smulkaus rudojo cukraus
- 0,5 a. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
- 1/4 a. š. druskos
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Nedidelės skardos dugną ir kraštus išklokite aliuminio folija, ją patepkite šlakeliu aliejaus. Sudėkite avižinius dribsnius ir migdolus, kepkite orkaitėje 5 min., tada išmaišykite ir kepkite dar 5 min. Suberkite į didelį indą.
Kol avižiniai dribsniai ir riešutai kepa orkaitėje, pasiruoškite karamelę. Į nedidelį puodą sudėkite visus karamelei skirtus ingredientus. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Tada supilkite karamelę ant avižinių dribsnių ir riešutų, gerai išmaišykite. Masę palikite 5 min. atvėsti.
Džiovintas spanguoles, vyšnias ir 70 g šokolado sumaišykite su avižinių dribsnių mase (šokoladas aptirps, bet taip ir turėtų būti, tuomet masė geriau sukibs).
Avižinių dribsnių masę sudėkite į tą pačią skardelę su aliuminio folija, kurioje kepėte riešutus ir dribsnius. Vandeniu sušlapinkite rankas ir gerai prispauskite dribsnių masę prie skardelės. Aš formavau maždaug piršto storio keturkampį.
Užberkite saują šokolado lašelių ir gerai prispauskite. Tada uždenkite folija ir palikite šaldytuve maždaug 2 val. sustingti. Išėmę supjaustykite batonėliais.