Natūralus jogurtas ne tik skanus ir sveikas, jį – visai nesudėtinga pasigaminti ir patiems, be to, jam paruošti tereikia vos kelių ingredientų.
Nesudėtinga pasigaminti namuose
„Pienas, grietinė, varškė, įvairiausi sūriai – tie produktai, be kurių kasdienis pirkėjų krepšelis neįsivaizduojamas. Visgi, sveikai mitybai tarp lietuvių vis populiarėjant pastebime, kad pirkėjai vis dažniau dairosi ne tik į grietinės, bet ir natūralaus jogurto, kuris puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek salotoms gardinti ar padažams gaminti, lentynas“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Natūralus jogurtas – sveikatai naudingas produktas. Jame yra baltymų, kalcio, gausu organizmui itin naudingų gerųjų bakterijų, kurios yra atsakingos ne tik už mūsų virškinimo sistemos veiklą, bet ir už viso organizmo gerovę. Jos padeda stiprinti imuninę sistemą, kovoja su potencialiais pavojais ir apsaugo nuo nemalonių bei skausmingų uždegimų.
Žinoma, viena svarbiausių jų funkcijų – užtikrinti tinkamą žarnyno gleivinės mikroflorą. Visgi, nors dažniausiai jogurtą perkame parduotuvėse – „Iki“ rekomenduoja naminio jogurto pabandyti pasigaminti ir patiems. Ir nors skamba sudėtingai – jį paruošti labai paprasta. Be to, natūraliam jogurtui paruošti užtenka vos kelių ingredientų – tik pieno ir kelių šaukštų jau pagaminto jogurto.
Naminiam jogurtui geriausia rinktis kuo riebesnį ir kuo natūralesnį pieną. Jogurto bakterijoms ideali temperatūra – 43–45 laipsniai, taigi, iki tokios temperatūros reikia įkaitinti pieną.
Jei namuose neturite termometro, temperatūrą apytiksliai galite nustatyti ir pasitelkę pojūčius. Įkiškite į pieną piršto galiuką – jei pienas karštas, tačiau nedegina, reiškia, temperatūra tinkama. Jei pieną perkaitinote, atvėsinkite ir tik tada įmaišykite jogurtą. Jei kaitinant pieną susidarė puta ar plėvelė – ją reikėtų nugriebti.
Jogurtą pirmiausia įmaišykite tik į dalį pieno, maždaug 80–100 ml, ir tik tada supilkite į likusį pieną. Fermentacija vyksta šilumoje, todėl paruoštą stiklainį būtina ne tik laikyti šiltoje vietoje, pavyzdžiui, prie radiatoriaus, bet ir šiltai apvynioti – tam puikiai tinka vilnoniai audiniai. Vėliau pagamintą jogurtą reikėtų apie 12-14 val. palikti šaldytuve, kad jis nusistovėtų.
Kur jį panaudoti?
Jogurtą kulinarijoje panaudoti itin paprasta. Jogurtas sumaišytas su įvairiausiais prieskoniais Artimųjų Rytų šalyse dažnai patiekiamas prie mėsos, kartais netgi prie žuvies. Su natūraliu jogurtu dažnai valgomos paprasčiausios pitos, arba juo gardinami pitų suktinukai, kebabai ar suvlakiai. Taip pat jis dažnai naudojamas ir Meksikos ir indiškoje virtuvėje – kiek sušvelninti aštrių troškinių ar karių skoniui.
Natūralus jogurtas – skanus ir sveikas ingredientas, kuris dažnai naudojamas gaminant ir įvairiausių salotų pagardus. Natūralų jogurtą tereikia sumaišyti su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: mėtomis, krapais, petražolėmis, bazilikais, pagardinti druska ir pipirais. Toks padažas ypač tinka prie agurkų ar ridikėlių salotų. Be to, natūralų jogurtą galima naudoti ir gaminant tradicinius šaltibarščius ar kitas šaltsriubes – gaminant mėgstamą sriubą kefyras gali būti sumaišomas su jogurtu, taip šaltbriubė bus tirštesnė.
Visgi, dažniausiai natūralus jogurtas valgomas pusryčiams arba kaip skanus, lengvas ir sveikas užkandis.
Jogurtą galima maišyti su granola, įvairiausiais dribsniais, šviežiais vaisiais, uogomis ar jų tyrėmis. O taip pat jį galima patiekti ir prie blynų, vietoje grietinės. „Iki“ dalijasi ir keliais itin paprastais receptais, pagal kuriuos pasigaminsite skanaus jogurto.
Naminis graikiškas jogurtas
Reikės:
- 1 l pieno
- 6 v. š. natūralaus jogurto
Gaminame
Pieną pašildykite iki 45 laipsnių. Nugriebkite susidariusią plutelę ir į šiltą pieną įmaišykite jogurtą. Supilkite visą masę į stiklainį, šiltai apvyniokite ir palikite šiltoje namų vietoje fermentuotis per naktį. Kitą dieną perkoškite susifermentavusį jogurtą per marlę.
Nubėgusios skystosios dalies neišpilkite – tai pasukos, kurias taip pat galite naudoti. Likusi tirštoji dalis – graikiškas jogurtas.
Graikiškas jogurtas su granola
Reikės:
- 1 l pieno
- 400 ml naminio graikiško jogurto
- 100 g avižinių dribsnių
- 15 g migdolų riešutų
- 15 g gliaudytų lazdynų riešutų
- 10 g džiovintų abrikosų
- 1 v. š. saulėgrąžų
- 1 v. š. moliūgų sėklų
- 1 v. š. kokosų aliejaus
- 1–2 v. š. medaus
- 1 a. š. malto cinamono
- žiupsnelio druskos
Gaminame
Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Visus ingredientus, išskyrus jogurtą, sumaišykite, suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į orkaitę. Vis pamaišydami kepkite maždaug pusvalandį. Granolą atvėsinkite, kad ji taptų traški. Jogurtą gerai išmaišykite, kad jis taptų purus, sumaišykite su granola ir skanaukite pusryčiams ar pavakariams!