„Pastebime, kad prieš Velykas itin išauga kiaušinių paklausa – ir tai nenuostabu, kadangi kiaušiniai yra pagrindinis Velykų šventės akcentas ant kiekvienos šeimos stalo. Pastebimai padidėja ir baltų kiaušinių pardavimai – dažniausiai būtent juos žmones renkasi margučiams dažyti“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Būdų paruošti kiaušinius – daugybė
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad nors Velykų sekmadienį esame įpratę valgyti kietai virtus ir iš vakaro margintus kiaušinius, tradicijų paįvairinimas ir eksperimentavimas virtuvėje šventę pavers dar labiau įsimintinesne.
„Savo Velykų pusryčiams suteikite naujų spalvų ir išmėginkite neįprastus kiaušinių receptus. Taip nustebinsite net ir išrankiausius šventės svečius, o kartu suteiksite jai naujų skonių, kurie ilgainiui galės tapti dar viena jūsų šventinio stalo tradicija.
Kiaušiniai yra puikus produktas ir tiems, kurie virtuvėje nemėgsta praleisti daug laiko, kadangi juos paruošti būdų yra begalės – galima tiek virti, tiek kepti pačiais įvairiausiais metodais tam, kad gautume skirtingus skonius bei tekstūras“, – pastebi B.Baratinskaitė.
Ji dalinasi 3 receptais, kurie jūsų velykinius pusryčius perkels į kitą lygį.
Velykiniai keksiukai
Reikės:
- 150 g kalakutienos kumpio,
- 200 g tarkuoto fermentinio sūrio,
- 12 kiaušinių,
- druskos, pipirų,
- saujos šviežių petražolių
Kiekvieną keksiukų kepimo indo dalį išklokite kumpiu, ant viršaus berkite tarkuotą sūrį ir įmuškite po vieną kiaušinį. Pagardinkite druska ir pipirais.
Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių. Kuo ilgiau kepsite, tuo kietesnis bus kiaušinio trynys, tad jeigu mėgstate jį skystą, traukite iš orkaitės vos tik sūris išsilydys.
Kad gražiai išimtumėte keksiukus iš kepimo formos, naudokite didelį šaukštą. Prieš pateikiant apibarstykite smulkintomis petražolėmis. Skanaus!
Įdarytos bulvės
Reikės:
- 2 didelių bulvių,
- 2 v. š. sviesto,
- 3 v. š. riebios grietinėlės,
- 4 šoninės juostelių,
- 4 kiaušinių,
- 100 g tarkuoto fermentinio sūrio,
- smulkintų laiškinių svogūnų,
- šiek tiek druskos ir pipirų
Bulves gerai nušveiskite kempine ir kartu su lupena šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 40-50 minučių. Išėmus leiskite bulvėms šiek tiek atvėsti. Perpjaukite jas išilgai per pusę ir minkštąją dalį išgremžkite šaukštu.
Bulvių minkštimą dubenyje sumaišykite su kambario temperatūros sviestu ir grietinėle, kol masė taps tolygi, pagardinkite druska ir pipirais. Masę paskirstykite į išskaptuotas bulves ir pabarstykite tarkuotu sūriu. Ant viršaus dėkite po vieną juostelę šoninės ir išmuškite po vieną kiaušinį.
Grąžinkite bulves į orkaitę ir kepkite maždaug 15-20 minučių. Išėmus pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais. Skanaus!
Pyragėliai su paprika ir kiaušiniais
Reikės:
- 2 raudonųjų paprikų,
- 2 raudonųjų svogūnų,
- šviežių čiobrelių šakelių,
- 1 v. š. kmynų,
- šiek tiek alyvuogių aliejaus,
- saujos smulkintų petražolių ir kalendrų,
- 500 g sluoksniuotos tešlos,
- 50 g grietinės,
- 5 kiaušinių,
- šiek tiek druskos ir pipirų
Į didelį indą sudėkite plonomis juostelėmis pjaustytą papriką ir skiltelėmis pjaustytą svogūną, čiobrelius, kmynus. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite pipirais bei druska, viską gerai išmaišykite. Daržoves pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 30 minučių. Išėmus iš orkaites daržoves apibarstykite puse turimų petražolių ir kalendros.
Tešlą iškočiokite, kad išeitų plonas lakštas ir supjaustykite į 4 kvadratus. Kiekviename kvadrate buku peiliu išpjaukite apvalų rėmelį (tik neperpjaukite tešlos iki galo) ir jo vidurį subadykite šakute. Vieną kiaušinį išplakite ir juo aptepkite tešlą, o grietinę paskirstykite ant šakute subadytos tešlos.
Ant grietinės dėkite iškepusias daržoves (kvadrato kraštus palikite tuščius). Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 10 minučių, kol tešla pradės kilti.
Išimkite iš orkaitės ir ant kiekvieno pyragėlio vidurio išmuškite po kiaušinį. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar maždaug 10 minučių. Išėmus pagardinkite druska, pipirais ir likusiomis šviežiomis žolelėmis.